Konya'ya yeni Organize Sanayi Bölgesi kuruluyor!
2015 ve sonrasını yeni ekonomik dönüşüm için fırsat olarak değerlendiren Konya Sanayi Odası Başkanı Kütükcü, istikrarın kalıcı kılınması gerektiğini vurguluyor. Kütükcü, "Ülke geriye gidiyor" diyen TÜSİAD'a da "Stres üretmeyin" diyor...
40'ıncı yılını kutlayan Konya Sanayi Odası'nın başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü ile 2015 yılını konuştuk. Kütükcü, 2015'e ilişkin bir kaygı taşımıyor. "Kimse motivasyonunu kaybetmesin. İstikrarı kalıcı kılmalıyız" diyen Kütükcü'nün "Ülke geriye gidiyor" diyen TÜSİAD'a da üstü kapalı bir cevabı var: "Ülkeyi gelecekle ilgili ümitsizliğe taşımaya kimsenin hakkı yok. Stres üretmemek gerek."
İstanbul'daki işadamlarında 2015 yılı için bir karamsarlık var. Genel seçimler nedeniyle sanayicilerin beklemede olduğunu söylüyorlar. Anadolu'daki sanayiciler önümüzdeki yıla nasıl bakıyor?
Ben işadamlarının bakışını 'ihtiyatlı iyimserlik' olarak değerlendiriyorum. 2014'te iki önemli seçim yaşadık. Hamdolsun ağırbaşlılıkla seçimleri geçirdik. Son dönemde olanlar kimsenin öngördüğü şeyler değildi. Kamu düzeni sağlandıktan sonra o bulutlar dağılmaya başladı. Türkiye'ye yönelik algı operayonu yapıldı ama bu başarıyla bertaraf edildi. Paralel yapı mücadelesi ve çözüm süreci yürütülüyor. Çevre ülkelerde sıkıntılar var. Bunların da ülkeye faturası oluyor. Hepsini üst üste koyunca 2014 yine de bize göre kayıp yıl değildi. Sadece daha iyi olabilirdi. 2015 seçimleriyle ilgili bir kaygımız yok. Ardından 4 yıl seçimsiz geçireceğimiz dönemi iyi değerlendirmeliyiz. Yeni ekonomik dönüşümü 2015 seçimlerinden sonra sağlamalıyız. İstikrarı kalıcı kılmalıyız. Ülke kaybederse hepimiz kaybederiz. Kimse motivasyonunu kaybetmezse bunu isteyenlerin ekmeğine de yağ sürülmemiş olur.
SERMAYE ANADOLULAŞIYOR
İstanbul ile Anadolu sermayesi arasındaki ayrım tamamen kalktı mı sizce?
Son 12 yıllık dönemde Anadolu sermayesi çok güçlendi. İstanbul sermayesi ile Anadolu sermayesi ayrımını geçtik. Artık Marmara havzası yatırım anlamında sıkıştı. Dolayısıyla İstanbul sermayesi Anadolu'ya açılıyor. Yani İstanbul sermayesi artık Anadolulaşıyor. Yeni dönemde Türkiye'de böyle bir ayrım gündemimizden çıkacaktır. Çünkü ülke moazikli bir üretim alanına dönüşüyor.
TÜSİAD'ın son dönemde 'Geriye gidiyoruz, Türkiye'de yolsuzluk artacak' gibi açıklamaları oldu. Siz bu görüşlere katılıyor musunuz? Türkiye gibi dünyanın en konjonktürel bölgesinde yer alıyorsanız, bir iddianız varsa, 'ben mazlumların sesi olacağım' diyorsanız, insanlar size ümit bağlamışsa, bu coğrafyada sizin üzerinizde mutlaka birileri birtakım operasyonlar yürütür. Olaylara basiretli yaklaşmak lazım. Geçmişte de bu coğrafyada yaşamak kolay olmamış. Bu dönemde de tabi ki olmayacak. Ama biz bu iradeyi koymuşuz. Dolayısıyla ülkeyi karamsar ortama, gelecekle ilgili ümitsizliğe taşımaya kimsenin hakkı yok. Problemlerimizi konuşup çözüm önermek başka bir şey, ülkeyi gelecekle ilgili ümitsizliğe düşürmek başka... Bu ülkede yapmamamız gereken en önemli şey stres üretmek.
Kentte otomotiv yan sanayisi oldukça gelişmiş. Buradan bir babayiğit çıkar mı?
Otomobil fabrikası kurmak bir organizasyon. Yeni know-how üretip, özgür bir tasarım yapmamız lazım. Devletin de rol alması gerek. Biz üretmeye hazırız. Ama sermaye birikimi sınırlı, tasarruf oranları düşük. Anadolu, kuru kavaktan düdük çıkarmaya çalışıyor. Büyük yatırımlar büyük sermaye gerektiriyor.
Güneş tarlası projesi ne durumda?
Sadece güneş enerjisiyle sınırlı olmayacak. Termik ve rüzgarın da olacağı bir enerji endüstri bölgesi kurmak istiyoruz. Böyle olursa yatırımcılar altyapı bedeli de ödemeyecek. Karapınar'daki bölgeye özel statü istiyoruz.
YATIRIMCILAR SIRAYA GİRDİ KURA ÇEKTİK
Yeni bir OSB yapılıyor. Ne kadarlık yatırım olacak?
Konya'da ikinci sanayi hamlesini başlattık. OSB'miz 16 milyon metrekare alana kurulu. Bunun 12 milyon metrekaresi gelişmesini tamammış olan 2 ve 3'üncü OSB. 4'üncü OSB'de 105 sanayi parseli ürettik. 1.5 milyar TL'lik yatırım gelecek. Şu anda prefabrik fabrikaları yatırımcılara sıra veriyor. O kadar yoğun talep var ki, noter huzurunda kura çektik. 5'inci OSB'yi de yapacağız. Gaziantep'in ardından toplam 23 milyon metrekare ile Türkiye'nin ikinci büyük OSB'si olacağız. Konya Anadolu'nun yeni üretim üssü haline gelecek. Marmara'ya alternatif olacak.
Yabancı yatırımcılar da var mı?
Uluslararası sermayenin Konya'ya ilgisi büyük. Geçen yıl Algida yatırım yaptı. Bu yıl Unilever'in deterjan ve kozmetik alanındaki ikinci yatırımı başladı. Tedarikçilerle birlikte 500 milyon euroluk yatırım çektik.
Konya tahıl ambarı olarak biliniyor. Bu özellik kalacak mı?
Buna dokunmadan sanayileşiyoruz.
İNOVASYON VE AR-GE ÜSSÜ OLACAK
Türkiye'nin ilk bölgesel inovasyon merkezi İNNOPARK'tan bahseder misiniz?
Burası teknoloji geliştirme merkezi olarak ilan edilsin istiyoruz. Müracatımızı yapacağız. Ar-Ge ve inovasyonu birlikte kullanarak bir merkez oluşturacağız. Konya Ovası Projesi için geliştirilen İNNOPARK 120 bin metrekarelik bir alana sahip. 2015'in 3 veya 4'üncü ayında burayı açmayı planlıyoruz. Ticaret borsamız da tohumculuk geliştirme merkezi kurmayı planlıyor.
Sabah