Genel

Konya OSB ilk inovasyon merkezi kuran bölge oldu!

Türkiye'nin en gelişmiş OSB'leri arasında öncü olmayı hedeflediklerini söyleyen Konya OSB Başkanı Kütükçü, bölgeye yatırım yapmayı düşünen sermaye sahiplerine de avantaj sağlayacak bir merkez kurduklarını belirtti...

Türkiye'nin en gelişmiş OSB'leri arasında öncü olmayı hedeflediklerini söyleyen Konya OSB Başkanı Kütükçü, bölgeye yatırım yapmayı düşünen sermaye sahiplerine de avantaj sağlayacak bir merkez kurduklarını belirtti. 



Her geçen gün uluslararası bir yatırım bölgesine dönüşen Konya Organize Sanayi Bölgesi, yabancı sermayenin ilgi odağı olamaya devam ediyor. 


Konya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Memiş Kütükçü, Dünya gıda devi Unilver'in bölgeye 200 milyon Euro civarında yeni bir yatırım daha yapmak için hazırlıklara başladığını söyledi. 38 yıl önce, 1976 yılında kurulan ve bugün Türkiye'nin en modern OSB'leri arasında yer alan Konya Organize Sanayi Bölgesi hızla gelişerek büyümeye devam ediyor. Konya Organize Sanayi Bölgesi, 40 farklı sektörde 460 sanayi devinin üretim yaptığı ve 30 bin kişilik istihdamıyla Türkiye'nin en fazla istihdam sağlayan OSB'leri arasında yer almaktadır. Türkiye'deki ilk bilim merkezini kuran ve Türkiye'nin ilk bölgesel inovasyon merkezine de ev sahipliği yapacak olan Konya Organize Sanayi Bölgesi uluslararası yatırımcıların dikkatini çekerek, dünya çapında bir cazibe merkezi haline geliyor. 


Dünyanın gıda devi olarak gösterilen Unilever Konya OSB'de geçtiğimiz yıl açtığı Alğida, fabrikasının ardından,bölgeye 200 milyon Euro civarında yeni bir yatırım daha yapmak için arsa tahsis sözleşmesi imzaladı. 


Konya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı, Konya Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükçü, Konya OSB'de şuanda 12 milyon metrekarede üretim yapıldığını 4. kısım genişleme alanında yatırımlarında tamamlanması ile birlikte üretim yapılan alanın 16 milyon metrekareye çıkacağını söyledi. Kütükcü, 4. kısım genişleme alanmda yol, kanalizasyon ve yağmur suyu alt yapılarının tamamlandığı, su ve elektrik altyapı çalışmalarının devam ettiğini, bölgede ağırlıklı olarak otomotiv yedek parça, makine imalat, gıda, plastik, kozmetik, metal ev gereçleri, kimya ve ilaç sanayi ile tarım makineleri sektöründe yatırımların olacağını kaydetti. 


7 milyon metrekareden oluşan 5. Kısım Genişleme Alanında ise kamulaştırma çalışmalarının devam ettiği bilgisini veren Memiş Kütükçü "Konya Organize Sanayi Bölgesi toplam genişleme alanları ile birlikte 23 milyon metrekareye ulaşarak Türkiye'nin en büyük OSB'leri arasında yerini alacaktır" dedi. 


Konya Organize Sanayi Bölgesi'nin 30 binin üzerindeki çalışanıyla Türkiye'de en fazla istihdam sağlayan 13. OSB olduğunu, ayrıca yüzölçümü bakımından da dördüncü sırada yer aldığını ifade eden Başkan Kütükcü, yeni genişleme alanlarında yapılacak yerli ve uluslararası yatırımlarla birlikte bölgenin yatırım kriterlerinin de yükseleceğini vurguladı. 

Konya OSB'ye kazandırılan uluslararası yatırımlarla da değinen Konya Organize Sanayi Bölgesi Başkan Kütükçü "2013 yılı içerisinde Algida'nm Konya OSB'ye yaptığı dondurma fabrikası yatırımının üretime geçmesinin ardından yine, Unilever grubuyla ev ve kişisel bakım ürünleri sektöründe 200 milyon euro civarında yeni bir yatırımın arsa tahsis sözleşmesi imzalandığını belirten Kütükçü, Bu yatırımla birlikte Konya tarihinde tek seferde en büyük uluslararası yatırımı da almış oldu" şeklinde konuştu. 


Kütükçü, sanayinin kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla Konya OSB'de Selçuklu Mehmet Tuza Pakpen Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin kurulduğunu, okulun 2012-2013 eğitim ve öğretim yılında hizmete girdiğini söyledi. Kütükcü, yüzde 100 iş garantisi verilen meslek lisesine Organize Sanayi Bölgesi olarak atölye binası yaptıracaklarını, bu atölyelerin teknolojiyi takip eden en iyi cihazlarla donatacaklarmı belirtti. 


Türkiye'de bir ilk olacak olan bölgesel inovasyon merkezi inşaatının devam ettiğini belirten Konya OSB Başkanı Memiş Kütükçü, yönetim olarak Türkiye'nin en gelişmiş OSB'ler arasında öncü olmayı hedeflediklerini ifade ederek, ulusal bazda bir ilk olan inovasyon merkezi ile bölgedeki yatırımcıları büyük ölçüde rahatlatacak ve bölgeye yatırım yapmayı düşünenler sermaye sahiplerine de avantaj sağlayacak bir merkez kurduklarını söyledi. 


Sanayicilerin işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanlığına yönelik ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için 1.668 metrekare alanda inşaatını tamamlanan Ortak Sağlık Birimi modern binasıyla kaliteli bir hizmet sunduklarını da anlatan Kütükçü, 2 farklı firmanın bölge sanayicilerine hizmet verdiği söyledi. Kütükçü, Ortak Sağlık Birimi'nde ayrıca 112 Acil Müdahale Ekibi ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) bulunmakta olup 7 gün 24 saat faal olduğunu kaydetti. Konya OSB'de l'i endüstriyel tip olmak üzere 7 itfaiye aracı bulunduğunu belirten Kütükçü, teknolojiyi de çok yakından takip ederek geliştirilen itfaiye teşkilatlarının, Türkiye'deki kurulu OSB'ler içerisinde en büyük itfaiye araç parkına sahip olduklarını söyledi. 

180 MVA elektrik alt yapısı ile iletim, işletme ve bakım hizmetlerinin verildiğinin altını çizen Kütükçü, elektrik şebekesinin merkezi kontrolünün SCADA sistemi ile sağlandığını, arızalara çok hızlı müdahale edilerek, elektrik kesintilerinin minimize ettiklerini ve kullanıcıların cihazların zarar görmesi en aza indirgediklerini söyledi. Oluşturulan bu sayaç otomasyonu sayesinde Konya OSB'deki sanayiciler; kendi elektrik tüketimini anlık olarak internet üzerinden izleyecek, tüm sayaçlar otomatik olarak okunacak ve kayıp kaçaklar azalacak. 


Konya Organize Sanayi Bölgesi olarak çevreci bir anlayış benimsediklerini ifade eden Memiş Kütükçü, İleri arıtma teknolojileri kullanılarak, TSE standartlarında 1. sınıf kalite ve debide su temini sağladıklarını söyledi. Yeni genişleme alanlarını da göz önünde bulundurduklarını belirten Kütükçü, kapasite artışı durumunda içme suyu arıtma tesisine ek olarak yeni bir bina inşaatına daha başladıklarını kaydetti. İnşaatın tamamlanması ile birlikte mevcut kapasite 3 katma ulaşacağını ifade eden Konya OSB Başkanı Kütükçü, bölgede kurulan ve kurulacak tesislerin atık su karakteristiğini göz önüne alınarak yaptırılan atık su arıtma tesisinde, günlük 10 bin metre küp fiziksel, kimyasal, biyolojik ve ileri arıtım ünitelerinden oluştuğunu söyledi. Kütükçü, çevreyi koruma ilkesi ile faaliyete geçirilen atık su arıtma tesisinde arıtılan suların peyzaj alanlarını sulama amaçlı kullanılması için proje çalışmalarımız devam ettiğini açıkladı. 


Hürses Gazetesi