06 / 05 / 2024

İlk evini alacaklara kredi müjdesi! 2 yıl ertelemeli olacak

İlk evini alacaklara kredi müjdesi! 2 yıl ertelemeli olacak

Ev alacaklar için mucize kredi desteği. Kampanyadan sadece ilk evini alacak olanlar faydalanabilecek. Kredi ödemeleri ise ‘2 yıl ertelemeli 18 yıl vade’ şeklinde yapılacak. ‘Hâlihazırda bir evde hissesi olmamak’ şartı gerekiyor.



Hükûmet, hem Orta Vadeli Program’da (OVP), hem de 12’nci Kalkınma Planında geniş yer verdiği ‘dar gelirli vatandaşların konuta erişiminin kolaylaştırılması’ konusundaki çalışmalarını devam ettiriyor. Bu kapsamda ilk evini almak isteyen dar gelirli vatandaşlar için yeni bir kredi kampanyasının hayata geçeceği ifade ediliyor.

‘2 YIL ERTELEMELİ 18 YIL VADE’ SEÇENEĞİ MASADA
Vatandaşın alacağı ilk ev için sağlanacak kredilerde ‘düşük faiz ve uzun vade’ yoluna gidileceği belirtilirken, çeşitli faiz ve vade seçeneklerinin masada olduğu belirtiliyor. 

Kampanyada öncelikle yüzde 1,20 faiz oranı üzerinde durulduğu ancak Merkez Bankasının politika faizinde kademeli olarak artışa gitmesinin ardından bu yüzde 1,20’lik faiz oranının uygulanmasının zorlaştığı konuşuluyor. Öte yandan, vade konusunda ‘15 yıl vade’ ile ‘2 yıl ertelemeli 18 yıl vade’ gibi seçeneklerinin masada olduğu belirtiliyor. Kampanyanın açıklanmasının ardından kredi kullanımlarına kamu bankalarının öncülük etmesi bekleniyor.

EVİ OLANLAR KAMPANYA DIŞINDA TUTULACAK
Bu kampanyadan sadece ilk evini alacak olanlar yararlanacak. Hâlihazırda bir evi olanlar kampanya dışında tutulacak. Böylece, konutların bir yatırım aracı olarak kullanılması engellenecek. Uygulamanın suistimal edilmemesi için kredi kampanyası şartlarına ‘belli bir süre içerisinde evini satmamış olmak’, ‘hâlihazırda bir evi veya bir evde hissesi olmamak’ gibi şartlar da eklenecek.

Kredi kampanyası konusunda çalışmalar sürerken, sosyal konutlarla ilgili çalışmalar da devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 13 Eylül 2022’de kamuoyuyla paylaştığı cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi “İlk Evim İlk İş Yerim” projesi kapsamında, 81 ilde 500 bin sosyal konut, 1 milyon konut amaçlı arsa ve 50 bin iş yerinin vatandaşlara sunulması için çabalanıyor. İlk Evim projesinin ilk aşamasında üretilecek 250 bin sosyal konut için ilk temeller, geçen yıl 25 Ekim’de atılmıştı. Bu kapsamda, Ankara’da 2 bin 171, Kırşehir’de 458, Yozgat’ta 141, Konya’da 206, Kahramanmaraş’ta 210, Diyarbakır’da 158, Elâzığ’da 88, Tunceli’de 118, Erzurum’da 158, Amasya’da 87, Bolu’da 206, Zonguldak’ta 595, Afyonkarahisar’da 364, Uşak’ta 158, Manisa’da 78, Aydın’da 265 ve Muğla’da 154 konut olmak üzere 5 bin 615 konutun temeli atılmıştı.


Geri Dön