İmar

İmar affı yasası kalkıyor mu?

Kentsel dönüşüm projelerine dayanak oluşturan, yürürlüğe giren 6306 sayılı 'Afet Riskli Altındaki Alanların Dönüştürülmesi' hakkındaki kanunun 23. Maddesi, 1984 yılında yürürlüğe giren '2981 sayılı imar ve Gecekondu Mevzuatı'nı yürürlükten kaldırıyor.

30 yıldan bu yana her seçimde 'tapularınız verilecek' vaadiyle oy için kapıları çalınan ve şimdi de kentsel dönüşüm projelerinin ilgi odağı haline gelen mahallelerin oluşturduğu "Mahalleler Birliği" seslerini duyurmak için 8 Mart'ta Ankara'ya çıkarma yapacak. Çeşitli ilçelerden 8 Mart'ta her mahalleden 2 temsilci, kanun değişikliği talebiyle Ankara'ya gidecek. Siyasi parti gruplarını ziyaret edecek heyet, 2981 sayılı kanunun kaldırılmasından vazgeçilmesini ya da uygulama süreçlerinin hızlandırmak için yasanın 5 yıl daha uzatılmasını, 2981 sayılı kanundan doğan haklarının 'kazanılmış hak' düzeyinde kanun içinde açık bir şekilde tanımlanmasını talep edecek. 




TAPU VAADİYLE YILLARDIR SUİSTİMAL EDİLDİLER 

'Bir Umut Derneği' gönüllüsü, imar hukuku uzmanı Erbay Yücak İstanbul'da Sarıyer, Beykoz sırtları, Gaziosmanpaşa, Eyüp, Okmeydanı gibi mahallelerin günümüzdeki konumlarına dikkat çekerek "Bu mahalleler hem merkezde kalıyor hem de rant projeleri açısından değerlendirilebilecek alanlar" diye konuştu. Belediye ve diğer kurumların bu bölgelerde yıllardır hizmet bedeli aldıklarını ifade eden Yücak şöyle konuştu: "Devlet telefon hatlarını çekerken, altyapı sistemlerini kurarken katılım payı almış. Emlak vergisi almaya devam etmiş. Üstelik 2981 sayılı kanunu çıkarmış, tapu tahsis belgesi vermiş. Tapu tahsis belgesiyle, beklenti oluşturmuş. 'Ben ileride senin tapunu vereceğim' demiş. 30 sene boyunca da siyasetin suistimal edilen, beklenti yaratan hükmü olarak kullanılmış. Her seçim döneminde merkezi ya da yerel idareci 'tapu çantamda, seçilirsem tapu sorunu çözeceğim' demiş". 


Milli Gazete