İmar affında kim, nasıl bir yol izleyecek?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca, Türkiye’de yaklaşık 15 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen Yapı Kayıt Belgesi’ne başvurular 31 Ekim’e kadar devam edecek.
Habertürk yazarlarından Erdem Aktürk bugünkü köşesinde Gayrimenkul Hukukçuları Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz ile imar barışı konusu hakkında gerçekleştirdiği konuşmayı yayınladı. İşte, o yazı..
İmar affı 31 Aralık 2017’den önce yapılmış yapıları kapsayacak. İmar barışından faydalanan ve yapı kayıt belgesi alan yapılara elektrik, su ve doğal gaz bağlanabilecek. Yapı Kayıt Belgesi alan binalar için yıkılma endişesi son bulacak.
Vatandaşların kendi rızası ile müracaatı ve kendi beyanı esas alınacaktır. Müracaatlar e-devlet sistemi üzerinden veya Bakanlığın yetkilendireceği kuruluşlara başvurularak yapılıyor. Başvurular e-devlet sistemi üzerinden takip edilebiliyor.
Gayrimenkul Hukukçuları Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz ile imar affında vatandaşların izleyeceği yol haritasını çizdik…
Kat mülkiyetine geçmek isteyenler ise Yapı Kayıt Belgesi için ödedikleri tutar kadar bir ücreti ödeyecekler. Ancak kat mülkiyetine geçmek için tüm hak sahiplerinin onayının alınması gerekiyor.
Kendine ait binada oturanlar, belediyeler tarafından belirlenen arsa değerinin yüzde 3’ünü ve bina inşaat maliyetinin yüzde 3’ünün toplamını ödeyecek.
İskânı olmayan bir binada oturan bir kişinin Yapı Kayıt Belgesi almak için tüm maliklerin payına düşen bedeli ödemesi gerekiyor. Ödediği bedeli rücu olarak diğer maliklerden geri alacak.
İskânlı bir binada oturan ancak, kendi yaptığı inşaatla kaçak alan kullanan bir kişi, kendi payına düşen arsa bedelini ve kaç metrekare kaçak alan kullandıysa onun bedelini ödeyecek.
Konut ve ticari alanların yer aldığı karma kullanımlı projelerde ise, ticari alanların yüzde 5’i ile konutların yüzde 3’ü ayrı ayrı toplanıp hesaplanacak.