İmar

İmar barışı için 15 günde 300 milyon yatırıldı!

8 Haziran'da başvuruları başlayan imar barışı başvuruları 2 milyonu aştı. 21 Haziran'da ödemeleri başlayan başvurulara 300 milyon lira yatırıldı.

İmar barışı başvuruları 2 milyonu geçti. Belgesini almak isteyenler elini çabuk tutuyor. 21 Haziran'da başlayan ödemeleri başlayan imar barışı için 300 milyon yatırıldı.

Türkiye genelinde 13 milyon konutun imar ve iskan sorunun çözülmesi hedeflenen imar barışına yoğun ilgi geldi. İmar barışı olarak bilinen Yapı Kayıt Belgesi kapsamında devletin kasasına 15 günde 300 milyon lira girdi. Ödemesini yapanlar, belge almaya hak kazandı. İlk belgeler dün düzenlendi.

 

İSTANBUL'DAN YOĞUN İLGİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan alınan verilere göre en çok başvuru İstanbul'dan geldi. Birçok kaçak yapının bulunduğu il için 366 bin başvuruyla 53.5 milyon liralık ödeme sisteme girdi.

İstanbul'u 186 bin başvuru ve 47.5 milyon liralık ödemeyle İzmir takip etti. 81 il arasında 3. sırada yer alan Konya'daki ödemeler 8 milyon lirada kaldı. Bursa ise 13.8 milyon liralık ödemeyle 4. sıraya yerleşti. 

 

50 MİLYAR LİRALIK KAYNAK

Vatan Gazetesi'nden Meltem Kara'nın haberine göre belge alacak 13 milyon konut için 40-50 milyar lira civarında gelir elde edilmesi planlanıyor. İmar barışından elde edilecek gelir, kentsel dönüşüme kaynak sağlayacak. Kaynakla belediyelere sıfır faizli kredi verilmesi bekleniyor. 

 

ABONELİK ALABİLECEK

- Yapı Kayıt Belgesi verilen yapıların malikleri, bu belgenin bir örneğini ilgili belediyeye verecek.

- Belge verilen yapılara, su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek.

- Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilecek.

- Yapı Kayıt Belgesi aldıktan sonra isteyen malikler tapuya müracaat ederek ve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecek.

- Yapı Kayıt Belgesi düzenlenen bina yenilenirse, mevcut imar mevzuatı hükümleri uygulanacak.

- Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden yapılması veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olacak.

 

ÖDEME MİKTARI NASIL PLANLANIYOR

Yapı Kayıt Belgesi bedeli, belediyelerden öğrenilecek arsa emlak değeri ile maliyetin toplamı üzerinden ticari yapılarda yüzde 3, konutlarda ise yüzde 5 olarak belirlenecek. Yapıların maliyetleri ise tarımsal amaçlı basit binalar için metrekareye 200 lira, 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için metrekareye 600 lira, 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için metrekareye 1.000 lira, 8 ve daha yüksek katlı binalar için metrekareye 1.600 lira, lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane gibi yapılar için de metrekare başına 2.000 lira, güneş enerjisi santrallerinde (GES) megavat başına 100 bin lira değer alınarak hesaplanacak.


İmar barışı dolandırıcılarına dikkat!