İmar

İmar barışı nedir? Kimler faydalanacak?

İmar Barışı planı vatandaşın yıllardır oturduğu yerlere meşruiyet kazandıracak. Peki imar barışı nedir?

 

İmar Barışı planı vatandaşın yıllardır oturduğu yerlere meşrutiyet kazandırmış olacak. Takvim gazetesinde yer alan habere göre, yapılacak değişiklik ile vatandaşa yapı kayıt belgesi verilecek. Böylelikle vatandaş ve devlet arasında bir uzlaşma süreci de başlamış olacak. Daha sonra vatandaş eğer yerini yıkıp yeniden inşa etmek istiyorsa belediyelere uygun imar planını onaylatacak ve projesini sonra yapacak. Kentsel dönüşüm de teşvik edilecek..

1-İmar Barışı'ndan kaç bina yararlanacak?
Büyükşehirler başta olmak üzere yapılmış ve bir türlü kullanım, ruhsat ve imar izni alamamış tahminen 12-13 milyon civarında konut mevcut. İmar Barışı da bu konutların tamamını kapsayacak.

2-İmar Barışı hangi binaları kapsıyor?
Ülkemizde 2017 tarihinden önce yapılmış ve bu durumda olan tüm binalar şehir, kat büyüklüğü, metrekare gibi herhangi bir şarta bakılmadan kapsam içerisinde olacak.

3-İmar Barışı nasıl sağlanacak?
İmar Barışı dahilinde çürük olmayan iskansız yapılar kayıt altına alınacak ve bu binalara iskan verilecek. İskan bina inşaat maliyetinin de yüzde 3'ü karşılığında olacak. Yani 100 metrekare bir daire için ortalama 1.800 ile 2.500 TL arasında bir maliyet hesabı var.

4-İmar Barışı için başvurular ne zaman yapılacak?
Başbakan Binali Yıldırım düzenlemenin 10 gün içerisinde tamamlanacağını belirtti. İmar Barışı için son tarih 31 Aralık 2018 olarak açıklanırken, Bakanlar Kurulu'nun bu süreyi 1 yıl uzatma hakkı bulunuyor.

5-İmar Barışı başvuruları nereye yapılacak?
İmar Barışı başvuruları e-devlet üzerinden yapılacak.

6-İmar Barışı çıktıktan sonra cezalar ne olacak?
Yapı Kayıt Belgesi imar açısından ekstra bir hak sağlamayacak ancak açılan ceza davalarının düşecek. Yıkım kararları ve idari para cezaları da iptal edilecek. Geçici olarak elektrik, su ve doğalgaz bağlanabilecek.

7-İmar Barışı'ndan elde edilecek gelir nerede kullanılacak?
Mevzuata aykırı bulunan binaların tamamı için imar barışından yararlanılması halinde 27 milyar; bunların yüzde 80'inin kat mülkiyetine geçmesi halinde de ilave 21.6 milyar TL olmak üzere toplam 48.6 milyar TL gelir elde edilecek. Tüm binalar için imar barışından yararlanılması halinde 38.1 milyar TL gelir sağlanacak. Bu binaların yüzde 80'inin kat mülkiyetine geçmesi durumunda ilave olarak 30.5 milyar TL gelir elde edilecek. Böylece ikinci senaryoda öngörülen toplam gelir 68.6 milyar TL'ye ulaşacak.

8-İmar Barışı'yla birlikte kentsel dönüşüm nasıl olacak?
İmar Barışı'nın gelmesi ile birlikte vatandaş cins değişikliği ve kat mülkiyeti de tesis edebilecek. Kentsel dönüşümde ise yapı kayıt belgesi aranacak. İmar Barışı ile elde gelir kentsel dönüşüm uygulamalarında kullanılabilecek. Bu kaynakla birlikte belediyelere de sıfır faizli kredi kullandırılacak. Vatandaşın kullandığı kentsel dönüşüm kredilerinde 1-2 puanlık faiz indirimi de sağlanmış olacak.

9-İmar Barışı'ndan en çok hangi il ve ilçeler yararlanacak?
İmar Barışı'ndan en çok yararlanacak ilin İstanbul, en çok yararlanacak ilçenin ise Güngören olması bekleniyor. Güngören ilçesinde 288 bin adet, Esenler ilçesinde 285 bin adet ve Üsküdar ilçesinde 208 bin adet ruhsatsız yapı stoğu mevcut.

10-İmar Barışı'nda denetim firmaları ne kadar ücret alacak?
Yapı denetim firmaları için ayrı bir havuz oluşturulmuş olacak. Havuzdan kura ile seçilen yapı denetim firmalarının ücretleri müteahhitler tarafından ödenmiş olacak.  Havuzda şu an için bin 644 yapı denetim firması yer alırken, denetim firmalarının müteahhitlerden alacağı bedel, bina maliyetinin yüzde 1.5'ini geçmeyecek.