Sektörel

İmar barışına dair tüm merak edilenler!

Türkiye'deki 13 milyon kaçak ve ruhsatsız yapıyı ilgilendiren imar barışına başvurular devam ediyor. Başvuruların başladığı tarihten bu yana yaklaşık 5 milyon kişi Yapı Kayıt Belgesi için başvuru yaptı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve Türkiye'deki 13 milyon kaçak ve ruhsatsız yapıyı kapsayan imar barışına başvurular devam ediyor. Yapı Kayıt Belgesi almak isteyen vatandaşların 31 Ekim'e kadar başvuru yapması gerekiyor.

‘’Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun’’ kapsamında uygulanacak olan imar barışı düzenlemesiyle  ruhsata aykırı yapılar Yapı Kayıt Belgesi alabilecek. 

Peki, imar barışı başvuruları nasıl yapılır? İmar barışı başvurularında son gün ne zaman? İmar barışında bedel nasıl belirlenir? İmar barışından hangi yapılar faydalanacak? Merak edilen tüm soruların cevapları haberimizin içerisinde yer alıyor...

Sorularla imar barışı

1- İmar barışı başvuruları nasıl yapılır?
İmar barışına başvurular e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. e-Devlet'e giriş yapan vatandaşlar, istenilen bilgileri doldurarak başvurularını tamamlıyor.

2- İmar barışı başvurularında son gün ne zaman?
8 Haziran'da başvuruları başlayan imar barışı başvuruları 31 Ekim 2018'de sona erecek. Yapı Kayıt Belgesi bedeli ise en geç 31 Aralık 2018'e kadar ödenebilecek.

3- İmar barışında bedel nasıl belirlenir?
Yapının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 oranında bedel alınacak.

4- İmar barışı hangi yapıları kapsar?
İmar barışı 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapıları kapsar.

5- Yapı Kayıt Belgesi kalıcı imar hakkı sağlar mı?
Yapı Kayıt Belgesi kalıcı imar hakkı sağlamaz. Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır.

6- İmar barışından önce alınmış yıkım kararları ve idari para cezaları ne olacak?
İmar barışından önce alınmış yıkım kararları ve idari para cezaları iptal edilecek.

7- Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlatılabilecek mi?
Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlatılabilecek

8- İmar barışında kat mülkiyetine geçiş olacak mı?
Yapı Kayıt Belgesi alan kat malikleri tapuya müracaat ederek ve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecek.

9- Hangi yapılar imar barışından faydalanamayacak?
Üçüncü kişilere ait özel mülkiyet üzerinde bulunan yapılar, Hazineye ait sosyal donatı için tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar ve istisnai alanlarda bulunan yapılar imar barışından faydalanamayacak. 

10- Hazine taşınmazı üzerinde bulunan yapılar imar barışından faydalanabilecek mi?
Hazine taşınmazı üzerinde bulunan yapıların sosyal donatı için tahsisli olması hali hariç olmak üzere bu yapılar da İmar Barışı'ndan faydalanabilecek.

İmar barışında son durum ne?

İmar barışı uygulamasına 4 ayda 5 milyona yakın kişi başvuru yaptı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca uygulamaya konulan düzenlemede tahsilat ise 2 milyar 500 milyon TL'ye ulaştı.

İmar affına bugüne kadar 4 milyon 351 bin 278 konut sahibi ve 449 bin 681 bin işyeri sahibi başvuruda bulundu. İmar affında bugüne kadar 490 bin 923 yapı için 'Yapı Kayıt Belgesi', 605 yapı için de kat mülkiyeti tapusu verildi.

 

İmar barışına 5 milyon başvuru!

 

3 soruda imar barışı 2018 başvurusu nasıl yapılacak?

 


Nuran IŞIK/Emlakkulisi.com