İmar barışı şartları nelerdir?
İmar barışı kapsamında verilecek Yapı Kayıt Belgesi ile iskanı olmayan yapılara iskan belgesi alınabilecek. Peki, imar barışı şartları nelerdir? İmar barışının istisnaları nelerdir?
İskânsız yapıların belli bir harç karşılığında kayıt altına alınarak iskân verilmesi ve bu gelirin dönüşüm projelerine finans sağlaması amacıyla getirilen düzenleme olan imar barışı ile iskânsız yapılar kayıt altına alınacak. İskânın da verileceği düzenlemede yapılar Yapı Kayıt Belgesi ile su, elektrik ve doğalgaz aboneliklerini alabilecek.
Yargı ve belediyelerdeki iş yükünün azaltılabilmesi için alınmış yıkım kararlarından ve tahsil edilmeyen para cezalarından vazgeçilecek.
İmar barışı için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kuruluşlara başvurulabilecek. Başvurular 31 Aralık 2018 tarihine kadar yapılabilecek. Peki, imar barışı şartları nelerdir?
İmar barışı şartları nelerdir?
Ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapılmış yapılara Yapı Kayıt Belgesi verilebilmesi için aranan tek şart 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış olması. Başka herhangi bir istisna ve koşul yer almıyor.
Konuya ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş yaptığı açıklamada, Boğaziçi’nde bulunan ve mevzuata aykırı olarak inşa edilmiş yapıların da imar barışına dahil edildiğini, barışta hiçbir istisnanın bulunmadığını, bunun nedeninin de bütün yapıların kayıt altına alınmasını ve yapı kayıtlarının tutulmasını sağlamak olduğunu belirtti.
İmar barışının amacının tüm yapıların kaydının tutulması olduğunu, hayata geçirilecek olan yeni düzenleme sayesinde ülkemizdeki yapıların sayısının da ortaya çıkacağını, İstanbul Boğazı’ndaki bazı bölgelerin haricinde yeni mahalleler kurulduğunu, Sarıyer, Beykoz ve Üsküdar ilçelerinde binlerce bu durumda yapı olduğunu, bu yapıların tümünün kayıt altına alınabilmesi için imar barışına hiçbir istisna koymadıklarını, yapılacak olan başvurularda beyanın esas alınacağını, kendilerine başvuru yapıldığında olmayacak bir yere bile bir yapı inşa edildiyse onu da kayıt altına alacaklarını, kayıt aşamasında istisna olmadığını, fakat Yapı Kayıt Belgesi tapuya çevrilirken yeniden bakılacağını, gerekli görülmesi halinde tapu vermeyeceklerini de belirtti.
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com