İmar barışı size ne kazandıracak?
İmar barışına müracaat eden vatandaşlar, kendilerine sunulan olanaklardan faydalanırken, Bakanlık da mevzuata aykırı yapıları kayıt altına alıyor. Peki, imar barışı size ne kazandıracak? İmar barışına başvurmalı mısınız?
Haziran ayının 8'inde başvuruların alınmaya başlandığı imar barışı ile yaklaşık 13 milyon yapının imar ve ruhsat sıkıntısı sona eriyor. Devlet ve kaçak yapı sahipleri imar barışı kapsamında barışıyor. İmar barışına müracaat eden vatandaşlar, kendilerine sunulan olanaklardan faydalanırken, Bakanlık da mevzuata aykırı yapıları kayıt altına alıyor.
Uygulama detaylarının bir Tebliğ kapsamında anlatıldığı imar barışında mevzuata aykırı yapıya Yapı Kayıt Belgesi veriliyor. Yapı Kayıt Belgesi 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için veriliyor. Bu tarihten sonraki yapılar için imar barışına müracaat edilemiyor.
Peki, imar barışı vatandaşa ne kazandırıyor? İmar barışının faydaları nelerdir?
İmar barışı size ne kazandıracak?
1- Aboneliklerinizi alabilirsiniz!
İmar barışına müracaat ederek yapı kayıt belgesini alan vatandaşlar, bu belgesi ile birlikte müracaat ederek aboneliklerini alabiliyor. Böylece kaçak meskenler şantiye aboneliğinden çıkıp, konut aboneliklerini alabiliyor. Su, elektrik ve doğalgaz aboneliği için yalnız yapı kayıt belgesi yeterli oluyor. Tapu alınması gerekmiyor.
2- Adınıza para cezalarınızı iptal ettirebilirsiniz!
Aykırılık nedeni ile adına para cezası kesilen vatandaşlar bu cezayı yapı kayıt belgesi ile sildirebiliyor. Böylece vatandaş kalan para cezasından kurtulmuş oluyor.
3- Evinizin yıkılmasını engelleyebilirsiniz!
Kaçak yapılara 3194 sayılı Kanun uyarınca verilmiş yıkım kararları da yapı kayıt belgesi ile iptal ediliyor. Böylece yapı kayıt belgesi alınan yapılar yıkılmaktan kurtulmuş oluyor.
4- Tapunuzu alabilirsiniz!
Mevzuata aykırı yapı veya bağımsız bölümlere, imar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi verilebiliyor. Bu belge ile diğer işlemlerin de yapılması ve kat maliklerin tümünün onayının alınmış olması halinde kat mülkiyeti tesis ettirilerek tapu alınabiliyor. (Kat mülkiyetine geçiş işlemleri aşağıda daha detaylı yer alıyor.)
5- İşyerinizi açılabilirsiniz!
Yapı kayıt belgesi verilen yapılarda işyeri açma ve çalışma ruhsatı yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın veriliyor.
Kat mülkiyeti tesisi işlemleri
Yapı Kayıt Belgesi alındıktan sonra yapı ruhsatı alıp da yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın kullanım maksadı değişiklikleri de dahil olmak üzere tapuda cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesisi yapılabilmesi için;
1- Yapı Kayıt Belgesi,
2- Mevcut yapının veya yapıların dış cepheler ve iç taksimatı bağımsız bölüm, eklenti, ortak yerlerinin ölçüleri ve bağımsız bölümlerin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleriyle oranlı arsa payları, kat, daire, iş bürosu gibi nevi ile bunların birden başlayıp sırayla giden numarası ve bağımsız bölümlerin yapı inşaat alanı ve yapı maliklerini de gösteren ve mimar tarafından yapılan ve ana gayrimenkulün yapı maliki veya bütün paydaşlarının imzaları alınarak imzalanan ve elektronik ortamda Tapu Müdürlüğüne ibraz edilen proje,
3- İmar planlarında umumi hizmet alanlarına denk gelen alanların terk edildiğine ilişkin ilgili belediyesinden alınan belge,
4- Bağımsız bölümlerin kullanılış tarzına, birden çok yapının varlığı halinde bu yapıların özelliğine göre hazırlanmış, kat mülkiyetini kuran yapı maliki veya malikleri tarafından imzalanmış yönetim plânı,
5- Yapı Kayıt Belgesi ile zemin ve mimari proje uyumunu gösteren özel harita mühendislik büroları veya Lisanslı Harita Kadastro Büroları (LİHKAB) tarafından düzenlenmiş olan zemin tespit tutanağı, ile birlikte ilgili tapu müdürlüğüne müracaatta bulunulur ve daha evvel Yapı Kayıt Belgesi için ödenen meblağ kadar bir bedelin genel bütçenin (B) işaretli cetveline gelir kaydedilmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığının merkez muhasebe birimi hesabına yatırılmasından sonra tapu müdürlüğünce belirtilen işlemler yapılıyor.
Bu fıkranın (b) bendinde belirtilen projeyi hazırlayan mimar ile (d) bendinde belirtilen zemin tespit tutanağını hazırlayan mühendisler bu belgelerin içeriklerinin doğruluğundan yapı malikleri ile birlikte hukuken sorumlu oluyor.
Yapı kayıt belgesinin detayları:
1- Yapı kayıt belgesine e-devlet kapısından müracaat edilebiliyor.
2- Yapı kayıt belgesi başvuruları 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılabiliyor.
3- Yapı kayıt belgesi bedeli 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödenebiliyor.
4- Yapı kayıt belgesi, yapı yıkılana kadar geçerli oluyor.
5- Yapı kayıt belgesi, kalıcı imar hakkı tanımıyor.
İmar barışında merak edilen 142 soru!
50 maddede imar barışının tüm detayları!
İmar barışında taksitlendirme var mı?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com