27 / 04 / 2024

İmar barışında ne kadar ödenecek?

İmar barışında ne kadar ödenecek?

İmar barışı kapsamında 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış mevzuata aykırı yapılara yapı kayıt belgesi alınabiliyor. Peki, imar barışında ne kadar ödenecek?



31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapıları kapsayan imar barışında başvurular e-Devlet üzerinden yapılıyor. Başvurusunu tek başına e-devlet kapısından yapamayanlar Bakanlığın yetkilendirdiği kuruluşlara müracaat edebiliyor.

İmar Barışı kapsamında müracaatın onaylanması ve ödemenin yapılması halinde yapılar için yapı kayıt belgesi düzenleniyor. 

Bu belgenin yapıldığı konutlar için İmar Kanunu’na göre alınmış yıkım kararları ve idari para cezaları varsa iptal ediliyor. Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlanabiliyor.

Yapı yıkılana kadar geçerli olabilen Yapı Kayıt Belgesi İmar açısından ekstra bir hak sağlamaz, müktesep oluşturmuyor. Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanıyor.

Yapının iskansız olması durumunda tüm yapı için bu belgenin alınması gerekecek.  İskanlı bir yapıya sonradan eklenti yapılması durumunda; Yapı Kayıt Belgesi başvurusu sadece eklenti kısmı için yapılması yeterli olacak.

Peki, İmar barışında ne kadar ödenecek? İmar Barışı sürecinde ödenecek olan Yapı Kayıt Belgesi bedeli nasıl belirlenecek?

Arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden hesaplanan bedelin konutlarda yüzde 3’ü, ticarette yüzde 5’i olacak şekilde belirlenecek.


İmar Barışı Hesaplama Aracı 2018!

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön