İmar

İmar barışında aykırı alan kolaylığı!

İmar barışında iş dünyasından gelen itirazlar doğrultusunda değişikliğe gitti. Yapılan değişiklikle hesaplama sistemi değiştirilerek, iş dünyasına kolaylık sağlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imar barışı uygulamasında değişikliğe gitti. Oteller, turizm tesisleri, fabrikalar, AVM’ler, hastaneler ve işyerleri yapı kayıt belgesi bedelinin ruhsatlı alan üzerinden hesaplanması nedeniyle yüksek rakamlar ödemek zorunda kalacaktı. Yeni düzenleme ile iş dünyasına kolaylık sağlandı.

Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre, ruhsatlı oteli, hastanesi, iş merkezi, fabrikası olan iş adamları yapı kayıt belgesi almak istediklerinde kayıt bedelinin hesabı binanın tamamı üzerinden yapılıyordu. Bu nedenden dolayı bedel yüksek olduğundan turizmciler başta olmak üzere iş dünyası barış için başvuru yapmıyordu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, gelen talepler nedeniyle Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Tebliği'nde değişiklikler yaptı. Yeni karar Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Resmi Gazete’de yayımlanan değişikliklerden bazıları şu şekilde:

Binanın oturum alanı hesaplanacak

Hazine ve belediye arsaları üzerine yapılan kaçak binaların arsa emlak değeri binanın oturum alanı üzerinden hesaplanacak. Yeni düzenleme ile  yapı kayıt belgesi bedeli de daha düşük çıkacak. Ayrıca parsel üzerinde birden çok yapı varsa Yapı Kayıt Belgesi başvurusunda bulunulan yapının arsa payı dikkate alınacak. Taşınmaz hisseli ise, her bir hak sahibi hissesi oranında bedel ödeyecek

Her metrekare için 150 lira

İskele, liman, tersanelerde ise hesaplar her bir metrekare için bin 500 lira olarak açıklandı. Kaçak olan istinat duvarı, dolgu alanı, havuz, spor sahaları ve benzeri bina niteliği taşımayan yapılar için ise yapı kayıt belgesi bedeli hesabında her bir metrekare için 150 lira ödeme yapılacak. 

Bodrum katlar da dahil

Binanın katları hesaplanırken, bodrum katlar da hesaba dahil edilecek. Ruhsatta görünmeyen ibadethaneler ile valilikler, okul, hastaneler gibi merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin ticari olmayan yapıları yapı kayıt belgesi bedeli ödemekle yükümlü olmayacak. Belediyeler, bu durumun düzeltilmesi için harekete geçti.

Yapılar güvenli hale getirilmeli

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Başkanı Tekin Saraçoğlu, konu ile ilgili görüşlerini paylaştı. Tebliğle yasanın uygulaması sırasında ortaya çıkan aksaklıkların giderilmeye çalışıldığını söyleyen Saraçoğlu, düzenlemenin hiç bir mühendislik hizmetini içermediğini, yapı kayıt işlemlerinden sonra bu yapıların mutlaka inceleneceği belirtti. Saraçoğlu, “Yasa bütünüyle Anayasa Mahkemesine verilmiş olup neticesine göre yeniden düzenlenebilir. O zaman beklentiler daha köklü olarak yerine getirilebilir” diye konuştu. 

Saraçoğlu açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Hisseli tapulardaki binaların diğer hissedarlara bağlı kalmadan kendi hissesi oranında harç ödeyerek imar barışından istifade edebilmesi sağlandı. Dini yapılar ve kamu binalarında imara aykırı yapılar ticari yönü yoksa harçlardan muaf olacak. Liman, otel gibi yapılarda ücretler yeniden düzenlenerek yani düşürülerek müracaatları kolaylaştırıldı. Hazine arsası üzerindeki yapılar işgal ettiği alan üzerinden harç ödeyerek imar barışından istifade edebilecek.”


İmar barışında yapılan yeni 12 düzenleme!