İmar

10 soruda imar barışıyla ilgili tüm merak edilenler!

İmar barışı için son başvuru tarihi ve başvurunun nasıl hesaplanacağı merak konusu oldu. Vatandaşlar konu ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor. İşte imar barışıyla ilgili tüm merak edilenler...

10 soruda imar barışıyla ilgili tüm merak edilenler!

Türkiye'deki ruhsatsız ve kaçak 13 milyon yapıyı yakından ilgilendiren imar barışı için başvurular devam ediyor. Vatandaşlar uygulamayla ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor. Uygulamayla vatandaşın devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılması hedefleniyor.

İmar barışı için başvurular 31 Ekim 2018 günü sona eriyor. Yapı Kayıt Belgesi bedeli ise en geç 31 Aralık 2018'e kadar ödenebilecek. İmar barışı kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca belirlenen yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 oranında bedel alınıyor.

1- İmar barışı nedir?

İmara aykırı veya mülkiyet sorunu çözülememiş olan, ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak inşa edilmiş yapıların kayıt altına alınması için getirilen bir yasal düzenlemedir. 

2- İmar barışının amacı nedir?

İmara aykırı ve ruhsatsız yapılara yasallık kazandırılmak için başlatılan uygulamadır.

3- İmar barışı başvuruları nasıl yapılır?

İmar barışı için başvurular e-Devlet sistemi üzerinden yapılabiliyor. PTT şubelerinden alınan e-Devlet şifresi ile "www.turkiye.gov.tr "adresine veya "e-Devlet" mobil uygulamasına giren vatandaşlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı sayfaya giriş yapabiliyor.

4- İmar barışı için son gün ne zaman?

İmar barışı uygulaması için son başvuru günü 31 Ekim 2018 olarak belirlendi. Yapı Kayıt Belgesi için bedellerin ise 31 Aralık 2018'e kadar ödenmesi gerekiyor.

5- İmar barışında bedel nasıl belirlenecek?

Emlak vergi değerleri Emlak Vergisi Kanunu'na göre belirleniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen bedel, toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 oranında alınıyor.

6- Başvuru bedeli nereye yatırılacak?

İmar barışı için belirlenen başvuru bedelleri Maliye Bakanlığı’na bağlı vergi daireleri ile mal saymanlıklarına yatırılacak.

7- Yatırılan bedeller ne için kullanılacak?

İmar barışı uygulaması kapsamında toplanan başvuru bedelleri  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesine ödenek sağlayacak. Glirler bakanlık tarafından kentsel dönüşüm projelerinin uygulaması için kullanılacak.

8- İmar barışından hangi yapılar faydalanacak?

31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlarda bulunan tüm yapılar imar barışı uygulamasından yararlanabiliyor. 

9- İmar Barışı kapsamında kat mülkiyetine geçiş olacak mı?

Yapı Kayıt Belgesi aldıktan sonra isteyen malikler tapuya müracaat ederek ve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecek.

10- İmar barışında son durum ne?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafınca hazırlanan imar barışı uygulamasına başvurular  4 milyon 141 bin 52'yi geçti. Düzenleme kapsamında vatandaşlarca 1 milyar 643 milyon 280 bin lira ödeme yapıldı. 

İmar barışı uygulaması için başvuruların 3 milyon 654 bin 601'i konut, 376 bin 27'si ticari yapı, 110 bin 300'ü tarımsal yapı ve 124'ü güneş enerjisi santrali için yapıldı. Bu kapsamda 306 bin 399 yapıya kayıt belgesi verildi.

 

41 soruda imar barışı!

 

İmar barışı başvuruları nasıl yapılacak?

 

7 soruda imar barışı başvurularında merak edilenler!

 

Nuran IŞIK/Emlakkulisi.com