İmar

İmar barışında fırsatçılara dikkat!

İmar barışı kapsamında başvuru sürecinde istenilen bilgilerde hata yapmak istemeyenler mimarlık şirketlerine başvurunca işi fırsata çevirmek isteyenler oldu. Bakanlık, vatandaşları dikkatli olması gerektiği konusunda uyardı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan imar barışına başvurular devam ediyor. Binaların tapu alabilmesi için önemli bir fırsat sunan uygulama kapsamında son başvuru tarihi 31 Ekim olarak açıklandı. 

Başvurular 7 milyonu aştı

Türkiye'deki 13 milyon kaçak ve ruhsatsız yapıyı ilgilendiren uygulamaya başvurular 7 milyonu aştı. Başvurular kapsamında yapılan ödeme miktarı ise 4.5 milyar lirayı buldu.

Fırsatçılar haksız kazanç peşinde

Vatan Gazetesi'nden Meltem Kara'nın haberine göre, imar barışı birçok fırsatçının önünü açtı. İmar barışına e-devlet üzerinden başvuru yaparken istenilen alan değeri, metrekare, aykırılık gibi bilgileri bilmeyenler mimarlık ve müteahhitlik şirketlerine yardık almak için başvurunca, fırsatçılar atağa geçti. Durumu fırsata çevirmek isteyen birçok emlakçı, mimarlık ve müteahhitlik firmaları haksız kazanç sağlamanın peşine düştü.

30 bin lira isteyen bile var

Yapı Kayıt Belgesi için gerekli olmayan proje çizimi yapan fırsatçılar vatandaştan 30 bin lira istedi. Oysa ki Yapı Kayıt Belgesi almak için süreci yürüten firmalar daire başı 200-300 lira gibi bedellerle bu işlemleri yapabiliyor. Tapu işlemleri de dahil edildiğinde ise bu bedel en fazla 3 bin lira oluyor. 

İmar barışında iki önemli süreç

İmar barışı sürecinde yapılması gereken işlemler iki etaba ayrılıyor. İlk etapta, başvuru sürecinden ödemenin yapılıp Yapı Kayıt Belgesi almak. İkinci etap ise, Yapı Kayıt Belgesi alındıktan sonra binanın tapusunu almaya kadar işleyen zaman dilimi.

İlk etapta başvuru sırasında ada ve parsel bilgileri, inşaat alanı, konutların ve işyerlerinin ayrı ayrı alanları, yapıdaki konut ve işyeri sayısı, yapının bulunduğu arsanın alanı, arsa/arazinin emlak vergi birim değeri, yapı sınıfı, imar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi gibi bilgilerin bilinmesi gerekiyor. Bu bilgilerle başvuru ve ödeme yaptıktan sonra Yapı Kayıt Belgesi'ne sahip olunabiliyor. 

Yetkililer uyardı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, vatandaşları barış fırsatçılara karşı uyardı. Yetkililer, vatandaşın kolayca başvurabilmesi için e-devlet üzerinden uygulama yaptıklarını ancak bu tür mühendislik firmalarına başvurmayı kişilerin tercihlerine bıraktıklarını belirtti. Bu firmalarla çalışan vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirten yetkililer, “Yanlış bilgilerle başvuru yapma ihtimali de var. Bu firmalardan doğru başvuru yapılacağına dair teminat alınmalı” açıklamasında bulundu.

 

İmar barışına başvurular 7 milyonu aştı!

7 soruda imar barışı başvurularında merak edilenler!