İmar barışında başvuru yapılan binaların kontrolüyle ilgili 6 soru!
İmar barışı kapsamında başvuru yapılan binaların kontrolü TBMM gündemine taşındı. CHP'li Başarır, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...
CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, imar barışı kapsamında başvuru yapılan binaların kontrolüne ilişkin soru önergesi hazırladı. Başarır, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.
CHP'li Başarır, ''31 Aralık 2017 yılından önce yapılmış olması şartıyla ve bakanlığınızca belirlenmiş yerlerdeki; kat irtifak tapusu olup kat mülkiyeti tapusu olmayanlar, çeşitli sebeplerden dolayı iskân alamamış yeni yapı sahipleri, fazla kat ve daire yapanlar, bağımsız bölüme eklenti olan yapılar, tapusu olmayan gecekondular, prefabrik yapılar, tapu tahsis belgesi olanlar, GES (güneş enerjisi sistemleri) sahipleri vb. “İmar Barışı" adı altında başvuruda bulunarak yapı kayıt belgelerini alabileceklerdir.
6 Şubat 2019 tarihinde İstanbul’un Kartal ilçesinde 8 katlı bir bina çökmüş ve 21 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 8 katlı binanın kaçak 3 katı için, imar barışı kapsamında başvuru yapıldığı bilinmektedir.'' diye konuştu.
Başarır, şöyle devam etti: ''İmar barışı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belirlediği kurumlara başvuru yapıldığı gibi, internetteki e-devlet sistemi üzerinden de başvuru yapılabilmektedir. Kartal’daki çöken binadan önce, imar barışına başvurusunda bulunan yapılar için sağlam olup olmadığı yönünde hiçbir inceleme yapılmadığı kamuoyunda konuşulmaktadır.''
CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır'ın soruları:
1- İmar barışı kapsamında bakanlığınıza yapılan başvuru sayısı kaçtır?
2- Bu zamana kadar, yapı kayıt belgesi verilen binaların sağlam olup olmadığı konusunda bir inceleme yapılmış mıdır? Yapılmışsa kaç binanın sağlam, kaç binanın çürük olduğu tespit edilmiştir?
3- 21 vatandaşımızın hayatını kaybettiği, Kartal ilçesindeki binanın çöküş tarihi olan 6 Şubat 2019 gününe kadar, imar barışı kapsamında başvurusu alınan kaç yapıdan örnek numuneler alınıp incelenmiştir? Kartal’daki çöken binadan sonra, imar barışına başvurusu yapılan kaç yapıdan örnek numuneler alınıp incelemeye gönderilmiştir?
4- E-devlet sistemi üzerinden, kaç kişi imar barışına başvuru yapmıştır? Bu başvurulardan kaçı için yapı kayıt belgesi verilmiştir? Yapı kayıt belgesi verilen yapıların, kaçının sağlam olup olmadığı kontrol edilmiştir?
5- “İmar Barışı” uygulamasına, “devletin kasasına nasıl para akışı olursa olsun” mantığı ile mi geçilmiştir?
6- Yapı kayıt belgesi verilmiş herhangi bir binanın çökmesi durumunda, bunun sorumlusu kim ya da kimler olacaktır?