Emlak Terimleri

İmar barışında beyanlar denetleniyor mu?

İmar barışı başvurularında vatandaş beyanları esas alınıyor. Peki, imar barışında beyanlar denetleniyor mu?

İmar barışı ile mevuzata aykırı yapıların sahipleri ile barışılıyor. İmar barışına müracaat eden malikler, yapılarına yapı kayıt belgesi alabiliyor.

Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle müracaatta bulunulabileceği gibi kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle de müracaatta bulunulabiliyor.

Her yapı için sadece bir Yapı Kayıt Belgesi düzenleniyor. Müracaat kurum ve kuruluşlara yapılmış ise, Yapı Kayıt Belgesi formu müracaat sahibinin beyanına göre eksiksiz olarak dolduruluyor, Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yatırılması sağlanıyor, Yapı Kayıt Belgesi formu sistem üzerinden onaylanmak üzere Müdürlüğe gönderiliyor ve formun Müdürlükçe onaylanmasından sonra bir örneği talepte bulunan yapı sahibine veriliyor.

Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın Emlak Vergisi Kanununa göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde üç, ticari kullanımlarda yüzde beş oranında hesaplanarak ödeniyor.

İmar barışında beyanlar denetleniyor mu?

İmar barışında beyan denetleme sistemi bulunmuyor. Bakanlık tarafından beyanlar doğru kabul ediyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanı İstanbul İl Müdürü Veli Böke, denetimin düşünülmediğini, ancak bazı kontrollerin yapılabiliceğini söyledi.


İmar barışı uygulamasında merak edilen 17 soru!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com