İmar

Yapı Kayıt Belgesi denetimlerini kim yapacak?

İmar barışından yararlanmak isteyen yüz binlerce kişinin yapı kayıt belgeleri mevzuata aykırı olması nedeniyle iptal edilmişti. Peki yasaları uygulamayan belediyelere, il müdürlüklerine faturayı kim kesecek, denetimlerini kim yapacak, müeyyideleri kim uygulayacak?

İmar barışından yararlanmak isteyen yüz binlerce kişinin yapı kayıt belgeleri mevzuata aykırı olması nedeniyle iptal edilmişti. 

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Güntay Şimşek, bugünkü köşesinde Yapı Kayıt Belgesi tartışmalarını kaleme aldı. 

İşte Güntay Şimşek'in 'Yapı Kayıt Belgesi! Tuhaf bir hikaye' başlıklı yazısı...

İmar Barışı çıkınca neyi, nasıl kapsadığı araştırılmadan herkes bu işe balıklama atladı. Bazıları oturduğu yerin konumuna bile bakmadan hemen kaçak inşaat yapmaya, konutuna eklentiler çıkmaya başladı. (Bu durumda belediye başkanları bile var!) Akabinde “Yapı Kayıt Belgesi” için başvuruları yapıldı. Vatandaşın beyanı esas alınarak düzenlenen bu belgeler aslında bir yönüyle vatandaşın kendini ihbar etmesi anlamına, bir yönüyle de ilgili belediyelerin kanunları nasıl görmemezlikten geldiklerine ve görevlerini doğru düzgün yapmadıklarına işaret ediyor.  

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, mesela İstanbul İl Müdürlüğü de İmar Barışı konusunda hassas değil. İstismarı kamu kurumlarının yapıyor olması daha vahim. Yapı Kayıt Belgesi bile bir oyalama aracı, kaçak yapılaşmayı teşvik mekanizması gibi kullanılabiliyor. Benim bizatihi başvurularım oldu. İl müdürlüğünden ve belediyeden tatmin edici cevap alamadım. Dilekçelere anlaşılmayan, izahtan yoksun cevaplar verildi. Ben şikâyet ettikçe Başakşehir Belediyesi kontrolünde, yasak savma kabilinden kesilen göstermelik cezalarla kaçak yapılaşma sayısı arttı. İl müdürlüğü de seyretti. Üstelik İmar Barışı ile uzak yakın ilgisi olmayan özel mülkiyet statüsü olan bir sitede bunlar yaşanıyor. Uydudan kontrollere, fotoğraflara ne oldu acaba? Bu işin zaman aşımı da olmadığına göre hesabını kimler verecek?

 

İlgili yasaya göre üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar imar barışından faydalanamaz. Mesela bir sitenin mülkiyet sorunu olan ortak alanına yönelik işgallerin de İmar Barışı ile ilgisi bulunmuyor. Buralar için alınan Yapı Kayıt Belgeleri iptal edilince muhataplara da ciddi yaptırımlar uygulanması gerekiyor. 

Merak-ı mucibim şu; Yasaları uygulamayan belediyelere, il müdürlüklerine faturayı kim kesecek, denetimlerini kim yapacak, müeyyideleri kim uygulayacak?

İmar barışı mağdurlarına müjde! 

Yapı Kayıt Belgesi iptal olanlar ne yapacak?