03 / 05 / 2024

İmar barışında dikkat edilmesi gereken 5 nokta!

İmar barışında dikkat edilmesi gereken 5 nokta!

Mevzuata aykırı yapıların kayıt altına alınarak sorunlarının çözüldüğü imar barışına başvurular 31 Ekim'e kadar devam ediyor. Başvuruda bulunanların bu süreçte bazı noktalara dikkat etmesi gerekiyor...



İmar barışı ile, Türkiye genelinde 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözülüyor. 8 Haziran'da başvuruların alınmaya başlandığı imar barışında başvurular 2 milyonu aştı. 

Başvuruların e-devlet kapısından yapılabildiği imar barışında 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için müracaat edilebiliyor. Başvurular 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılabiliyor. Ödemeler ise 31 Aralık 2018 tarihine kadar yapılabiliyor.

Beyanın esas alındığı imar barışında yetkililer beyanın doğru yapılması ve başvuru sürecinde yetkili olmayan kuruluşlara gidilmemesi konusunda uyarıyor. Aksi halde mülk sahipleri yanlış bilgilendirmelerle karşılaşabileceği gibi, yanlış beyanda bulunması halinde ise cezai durumlarla karşılaşabiliyor.

Bunlara dikkat!

1- Müracaatta yapıya ilişkin bilgilerin doğru girilmesi gerekmektedir. Tapuda işlem yapılırken yapının mevcut durumunu gösteren proje istenecek vebu projenin Yapı Kayıt Belgesindeki bilgilerle uyumlu olması aranacaktır. 

2-  Yapının depreme dayanıklılığı ve yapının fen ve sanat norm ve standartlarına aykırılığı hususu yapı malikinin sorumluluğundadır.

3- Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmesi safhasında e-Devlet sistemi üzerinden veya kurum ve kuruluşlara yapılan müracaatta yalan ve yanlış beyanda bulunanlar hakkında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun “Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan” başlıklı 206 ncı maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunulur.

4- Yapı Kayıt Belgesi düzenlenemeyecek yapılar için bu belgenin düzenlendiğinin tespit edilmesi durumunda, Yapı Kayıt Belgesi iptal edilir, bu belgenin sağlamış olduğu haklar geri alınır, Yapı Kayıt Belgesi bedeli olarak yatırılmış olan bedel iade edilmez ve belge düzenlenmesi safhasında yalan ve yanlış beyanda bulunulan müracaat sahibi hakkında 10 uncu maddenin ikinci fıkrası uyarınca suç duyurusunda bulunulur.

5- Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmesi safhasında yalan ve yanlış beyanda bulunulan husus Yapı Kayıt Belgesi bedelinin eksik olarak hesaplanması neticesini doğurmuş ise, eksik alınan bedel ilgilisinden alınır. Eksik alınan meblağın ilgilisince ödenmemesi halinde verilmiş olan Yapı Kayıt Belgesi iptal edilir ve daha önce yatırılmış olan bedel iade edilmez.


İmar barışı uygulamasında merak edilen 17 soru!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön