Sektörel

İmar barışında yanlış metrekare hesabına dikkat!

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Ali Yüksel, İmar Barışı başvurularında binanın kat sayısı ve metrekaresinin hatalı ölçüldüğünü söyleyerek, başvuruların iptal olmaması için dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyardı.

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Ali Yüksel, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca uygulamaya konulan İmar Barışı düzenlemesi kapsamında toplanan paranın 500 milyon liraya yaklaştığını söyledi. 8-10 milyon civarında bir başvuru gelmesini beklediklerini ifade eden Yüksel, başvuruların başlamasının ardından aradan 36 gün geçtiğini hatırlattı.

Barışı başvurusunda en önemli konunun ilgili binanın oturumunun, kat sayısının ve katların metrekaresinin doğru ölçülmesi gerektiğini belirten Yüksel, imarlı bir arsada bulunan binanın ne kadarının imar hakları içinde olduğunu iyi analiz etmek gerektiğini söyledi. 

Uzmanlara hesap yatırmanın önemini belirten Yüksel, “Alan imarlı ve binanın kaçak kısmı imar ölçütlerine göre korunabiliyorsa, belki belediye ya da valilik ruhsatı ile ruhsatlandırmak mümkündür” dedi.


BİNA SINIFINDA HATA YAPILIYOR

 

Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre Yüksel, “Başvurularda en çok yapılan hata binanın oturumunu, kat sayısını ve katların metrekaresini yanlış ölçülmesi. Bu nedenle başvurular ileride iptal olabilir. Gelecekte sıkıntı yaşamamak için uzmanlardan destek alınmalı. 31 Aralık 2017’den sonra yapılara ilave edilen kısımlar da İmar Barışı’na dahil edilmek isteniyor. Bu durum konu başvuruyu tamamen geçersiz sayabilir. Binaların basit yapı mı, villa mı, apartman mı olduğu konusu net olarak bilinemediği için bina sınıfında hata yapılmaktadır” şeklinde konuştu.