Sektörel

İmar barışının tüm detayları mercek altına alındı!

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen İmar Barışı Paneli'nde imar barışının tüm detayları masaya yatırıldı...

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen İmar Barışı Paneli, bugün İstanbul Ticaret Odası Merkez Binası'nda gerçekleşti. Panelde, kamu yetkilileri ve konu uzmanları İmar Barışı ile ilgili bütün merak edilenleri masaya yatırdı.

Açılış konuşmalarını İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Köç ve GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin'in gerçekleştirdiği panelin oturum başkanlığını GYODER Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Gürsel Öngören üstlendi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Dr. Av. Veli Böke, Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Uzun, İstanbul Ticaret Odası Mimarlık ve Mühendislik Meslek Komitesi Üyesi Murat Özdemir ve GYODER İcra Kurulu Üyesi Aziz Yeniay panelist olarak katılım sağladı.

"İmar barışı ile sorunlar çözülüyor"

Açılış konuşmasını yapan Yakup Köç, sayısı 13 milyona yaklaşan ruhsatsız yapıların imar ve ruhsat sorununa çözüm getirerek hem ülkemiz için kangren olmuş bir sorunu ortadan kaldırması, hem de ortaya çıkacak gelirler kentsel dönüşüme ivme kazandırması beklenen imar barışı düzenlemesi ile ilgili bu etkinliği düzenlemekten büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi.

İmar barışı ile ilgili getirilen yasal düzenlemenin Türkiye için büyük önem taşıdığını belirten Köç, "İmar barışı, mevzuata uygun olmayan yapılara tanzim edilecek Yapı Kayıt Belgesi ile çözüm noktasında ilerleme sağlanamayan sorunları ortadan kaldıracak iş dünyası ve vatandaşlarımızla devlet arasındaki sıkıntıları çözecektir." dedi.

Köç, panelin düzenlenmesindeki en önemli unsurun İmar Barışı ile ilgili Kanun ve Tebliğin yayınlanmasına rağmen hala İTO'ya üyeler tarafından uygulamaya yönelik birçok sorunun yöneltilmiş olması olduğunu belirtti.

"7 buçuk milyon konut 15 yılda dönüşmeli"

Seçim sonuçlarının Türkiye'ye ve gayrimenkul sektörüne hayırlı olması temennisiyle konuşmasına başlayan Feyzullah Yetgin, yılda 750 bin ile 1 milyon konutun yenilenmesi gerektiğini belirterek "7 buçuk milyon konutun 15 yıl içerisinde dönüşmesi gerekiyor." dedi.

İmar barışının çok önemli bir düzenleme olduğunu ifade eden Feyzullah Yetgin, imar barışı ile tartışmalı durumun ortadan kaldırıldığını ve gelirin kentsel dönüşüme aktarılacak olmasının büyük şans olduğunu dile getirdi.

Açılış konuşmalarının ardından programı başlatan Prof. Dr. Gürsel Öngören, imar barışı ihtiyacının Bakanlık gündemine nasıl girdiğini ve Bakanlık olarak nasıl süreç yürütüldüğünü ve yasaya halkın nasıl yaklaştığını, yasanın temel noktalarının neler olduğu sorularını Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş'a yöneltti.

Bir sene önce kentsel dönüşümle ilgili yasa çalışmalarını yapılırken Başbakan Binali Yıldırım'ın Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'ye talimat verdiğini ve akabinde çalışmların başladığını anlatan Mücahit Demirtaş, 26 milyon konutun olduğunu, yarısının sorunlu ve hak kayıplarının yaşandığını tüm sorunları kapsayacak tek maddelik bir çalışma yaptıklarını dile getirdi.

"Günde 50-60 bin kayıt yapılıyor"

Demirtaş, seçimlere çok yakın bir zaman kala zamana denk gelen İmar Barışı'nın vatandaşlar tarafından büyük ilgiyle karşılandığını belirtti. 2 milyon üzerinde sisteme girişin olduğunu belirten Demirtaş bunun 1 milyon 300 bininin başvuru olarak değerlendirildiğini açıkladı.

Demirtaş "Günlük 50-60 bin kayıtın yapıldığı imar barışında şuan basit yapılar müracaat ediyor. Yüksek katlı ve çok bağımsız bölümlü yapılar, yapı kayıt belgesi bedeli nedeniyle henüz beklemede." dedi.

Yapı kayıt belgesinde taksit taleplerine ilişkin açıklamalarda da bulunan Demirtaş, ödemenin taksitli bir şekilde yapılamayacağını, zaten 31 Aralık 2018 tarihine kadar zamanın olduğunu söyledi. Hisseli maliklerin yerlerini tespit ettirerek imar barışına başvurabileceğini de hatırlattı.

"Neyde barışılacak?"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürü Veli Böke, imar barışı ile kaçak yapı stokunun yarattığı sorunların çözüleceğini belirtti. 

İmar barışına neden ihtiyaç duyulduğuna açıklık getiren Böke, "Vatandaş ve Belediyeler arasında ortaya çıkan imardan kaynaklı sorunlar, mahkemelerde süreçlerin uzaması, belediyeler imara aykırı yapılarla ilgili yıkım işlemini gerçekleştirirken yaşanan zorluklar, vatandaşlar bu ihtilaflardan dolayı oturdukları evlerine su, elektrik, doğalgaz bağlatamamaları ya da kaçak kullanım yapmaları sebebiyle imar barışına ihtiyaç duyulmuştur." dedi.

İmar barışının kullanım yerlerini "Neyde barışılacak" başlığı altında sıralayan Böke, "Binam yıkılmasın.", "Binama kaçak demesinler.", "Para cezası verilmesin.", "Elektriğim, suyum ve doğalgazım olsun." diyenlerle e-devletten başvurmaları halinde derhal barışıldığını belirtti.

Hazine arazisi üzerindeki yapıların da imar barışına dahil edildiğini hatırlatan Böke, belli koşullarda satışın yapılabildiğini ancak detaylar için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

İstanbul'da 39 ilçede 40 merkezde İmar Barışı noktalarının kurulduğunu belirten Böke, buradan randevu alınarak yetkililer ile başvuruların sağlanabildiğini söyledi. 

Böke, ayrıca 0212 318 41 00 numaralı call center numarasının da faaliyete geçtiğini, bu numaradan soruların kabul edildiğini, soru ve taleplerin alınarak cevaplandırılmaya hazır oldunduğunu belirtti. 

"İmar barışı hayati önem taşıyor"

Daha önce yapılan afların bir süre sonra sorunları derinleştirdiğini belirten GYODER İcra Kurulu Üyesi Aziz Yeniay, imar barışında durumun farklı olduğunu söyledi. Yeniay, yerel yönetimlerde bu durumla ilgili çalışıldığında birçok problem çıktığını bu problemlerden bir tanesinin mülkiyetlerle ilgili sorunlar olduğunu, diğer sorunun ise finans sorunları olduğunu belirtti. 

Kamu arazilerindeki sorunların daha önce kısmen çözüldüğünü hatırlatan Yeniay, imar barışının mevcut imar sorunlarının bir an önce çözülmesi açısından hayati önem taşıdığını söyledi.

"Neden küstük, nasıl barışacağız?"

Kanunun zayıf yanları ve tehditlerine değinen Murat Özdemir, "Neden küstük, nasıl barışacağız?" sorularına yanıt verdi. Özdemir, küslüğün arsa, imar, ruhsat, inşaat ve iskan nedeniyle oluştuğunu imar barışı kapsamında alınacak Yapı Kayıt Belgesi ile barışılacağını belirtti.

Yapı Kayıt Belgesi bedeli tespitinde tüm yapıların aynı şekilde ücretlerilmemesi gerektiğini ifade eden Özdemir, yapının depreme dayanıklılığı hususunun malikin sorumluluğuna bırakılmasının da ihmallere neden olabileceğini belirtti.

Ödemir ayrıca, iskan izni bulunmayan yapılarda maliklerden herhangi birisinin yapı kayıt belgesi bedelini ödemesi halinde diğer yapı maliklerinden kendi paylarına düşen miktarı talep etme hakkının bulunması nedeniyle kişilerin komşuları ile davalık ve icralık olabileceklerinin altını çizerek bu konularda da düzenleme yapılması gerektiğini belirtti.

"Bugünün çözümleri yarınların sorunu olmasın!"

Şu anda 3 imar affı yasasının yürürlüte olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Bayram Uzun, yürürlükte olan yasaların bir tanesinin 2981 sayılı İmar Affı Kanunu olduğunu bu kanunun 31 Mayıs 2023 yılına kadar geçerli olduğunu vurguladı. İkincisinin 6360 sayılı yasanın geçici maddesinin 14. bendi ve üçüncüsünün ise gündemimiz olan İmar Yasasının geçici 16. maddesi olduğunu söyledi.

İmar barışının faydalarını sıralayan Bayram Uzun, imar barışı ile kentsel dönüşüm için duyulan finansamanın bir kısmının karşılanacağını, ruhsatsız binaların kayıt altına alınacağını, ruhsatsız binaların kamulaştırılmasında levazım değil, maliyet bedeli ödeneceğini, yasal güvence altına alınmış taşınmazlar karşılığında banka kredisi alınabilmesi sağlanacağını belirtti.

Uzun, imar barında ödemelerin taksitlendirilebileceğini, imar barışı kapsamında bankaların kredi vermesinin sağlanabileceğini, uygulamanın çok kapsamlı ve mülkiyete ilişkin olması açısından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bir uygulama rehberinin hazırlanmasının düşünülebileceği önerilerinde bulunarak "Bugünün çözümleri yarınların sorunu olmasın." temennisinde bulundu.

İmar barışı paneli, katılımcıların sorularılarının ilgili uzmanlar tarafından yanıtlandırılmasının ardından son buldu.

 

İmar Barışı'nda başvuru sayısı 1,3 milyona ulaştı!

 

İmar barışı uygulamasında merak edilen 17 soru!
 

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com