İmar

İmar barışıyla ilgili şok gelişme! Resmen Meclis'e geldi! İmar Kanunu değişecek mi?

TBMM'ye sunulan İmar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ile ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıları ilgilendiren adımlar atılacak. Peki İmar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ile neler değişecek? İşte ayrıntılar... Komisyonda görüşmeleri süren teklifle beraber ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amacıyla Yapı Kayıt Belgesi başvuruları için daha önce belirlenmiş sürelerin uzatılması amaçlanıyor

İmar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri süren teklifle beraber ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amacıyla Yapı Kayıt Belgesi başvuruları için daha önce belirlenmiş sürelerin uzatılması amaçlanıyor. Aynı zamanda daha önce bu sürelerden kaynaklı belgeleri iptal edilenler hakkında tesis edilen idari işlemlerin ve para cezalarının iptal edilmesi de öngörülüyor.

İşte İmar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ile ilgili merak edilen tüm ayrıntılar...

Büyük Birlik Partisi Ankara Milletvekili Mustafa Destici, İmar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ni Meclis'e sundu. Kanunun gerekçesinde, "Kamuoyunda imar barışı olarak bilinen yasal düzenleme çerçevesinde ve kamuoyuna açıklanan müracaat ve ödeme tarihleri içerisinde yaklaşık 10 milyon vatandaşımız başvuru yapmış olup, bunlardan 1 milyon 813 bin 768'nin yapı kayıt belgesi aldığı ve yapı kayıt belgesi bedeli olarak 15 Milyar 619 Milyon 716 bin lira civarından ödeme yapılmıştır" ifadeleri kullanıldı. 

Yapı kayıt belgesi inceleme komisyonunun, yapı kayıt belgesi verilmesine ilişkin usul ve esasları kapsayan tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, müracaat süresince yaşanan yoğunluğu ve vatandaşların tebliğ çerçevesinde "yapı niteliği, yapı kapsam tarihi ve uygulama şartlarında yaşadığı algılama ve yönetme karmaşasını" dikkate almadan incelemelerini sürdürdüğüne dikkat çekilen gerekçede, komisyonunun  yapı kayıt belgelerini yerinde inceleme ve 31 Aralık 2017 tarihinden öncesine ait alınması gereken uydu görüntüleri yerine, Nisan 2018 ve Ağustos 2018 tarihli ve Sayıştay raporlarıyla tespitli uydu görüntüleriyle inceleme ve tespitler yaptığının altı çizildi.

Gerekçede, bu kapsamda  yapı kayıt belgelerinin iptal edildiği, vatandaşlara yöenlik idar, para cezalarının ve yıkım kararların alındığı belirtildi. "Yüzbinlerce vatandaşımız ve binlerce aile iptal edilen yapı kayıt belgeleri neticesinde; idari para cezaları, yıkım kararları ve haklarında açılan ceza davaları sebebiyle telafisi güç
mağduriyetler yaşamaktadırlar" denilen gerekçede, özel mülkiyetler üzerine yapılmış ve yapı kayıt belgesi almış, bir kısım yapı kayıt belgesi iptal olmuş ve iptal olma aşamasında olan yapıların kamu zararı, iskan ve imar yönünden incelenerek, yapı sahiplerinin yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesinin amaçlandığı ifade edildi.

5 gündür peş peşe düşen altın için kritik gelişme! 4 saat sonra altının yönü belli olacak

Milyonlarca borcu olan vatandaşı ilgilendiriyor! O listeden çıkarılacaklar! Yeni torba yasa geliyor

Benzin, mazot, elektrik ve doğalgaz fiyatlarına yüzde 50 indirim geliyor mu? Kanun teklifi Meclis'e sunuldu!