İmar barışı nedir? İmar barışı ne zaman çıkacak?
İmar barışı ya da diğer adı ile imar barışı, imar hukukun en önemli konularından biridir. Peki imar barışı nedir? İşte detaylar!maddesinde yer alan yasal düzenleme ile ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak inşa edilen ya da yapı kullanma izni yani iskan izni, bulunmayan yapıların hukuken tanınır hale gelmesi ve kayıt altına alınması amacıyla Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmesi öngörülmektedir
İMAR BARIŞI NEDİR?
İmar barışının kısa bir tanımını yaparsak, 3194 sayılı Kanunun Geçici 16. maddesinde yer alan yasal düzenleme ile ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak inşa edilen ya da yapı kullanma izni yani iskan izni, bulunmayan yapıların hukuken tanınır hale gelmesi ve kayıt altına alınması amacıyla Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmesi öngörülmektedir. Bu düzenleme de kamuoyunda İmar Barışı olarak bilinmektedir.
Peki imar barışı ne zaman çıkacak? İşte detaylar...
İMAR BARIŞI NE ZAMAN ÇIKACAK?
İmar mevzuatına ya da ruhsata aykırı olarak yapılan yapılara verilecek yapı kayıt belgesi ile vatandaşların imar sorunlarının çözülmesi konusunda da belirli dönemlerde imar barışı yürürlüğe konuluyor.
İmar barışının ne zaman çıkacağı konusuna dair BBP Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Mustafa Destici bir açıklama yapmıştı. BBP Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Mustafa Destici tarafından TBMM'ye sunuldu. Teklif gerekçesinde şu açıklamalara yer verildi;
"Yüz binlerce vatandaşımız ve binlerce aile iptal edilen yapı kayıt belgeleri neticesinde; idari para cezaları, yıkım kararları ve haklarında açılan ceza davaları nedeni ile telafisi güç mağduriyetler yaşamaktadırlar. Barınma ihtiyacını karşılamak üzere özel mülkiyetler üzerine yapılmış ve yapı kayıt belgesi almış, bir kısım yapı kayıt belgesi feshedilmiştir ve iptal olma aşamasında olan yapılar; kamu zararı, iskan ve imar yönünden incelenmek sureti ile yapı sahiplerinin yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi amaçlanıyor. 2018 yılında, 31 Aralık 2017 yılından önce yapılmış, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların imar ve iskan sorununun çözülmesi amacı ile imar barışı düzenlemesini hayata geçirmişti. Yapı kayıt belgesi almak için bedelin en az yüzde 25'inin yatırılması gereken uygulamada, geri kalan ödeme için verilen süre ise 31 Aralık 2019 yılında sona ermişti. Kaçak yapı inşa eden ama imar barışından faydalanamayan milyonlarca yapı sahibi kişiler yeni bir düzenleme bekliyordu. İmar barışı konusu da şu anda değerlendirme sürecinde bulunuyor.
TOKİ kura çekimi ne zaman 2022? TOKİ kurası ne zaman?
TOKİ’den ev çıktığını nasıl öğrenebilirim?
1 kilo hamsi kaç TL 2022? 1 kg hamsi ne kadar? İşte 18 Ekim balık fiyatları!