05 / 11 / 2024

İmar hakkı transferi mi geliyor?

İmar hakkı transferi mi geliyor?

Arsa sahibi kullanmadığı imar hakkını yerel yönetim veya resmi kurumlarla işbirliği yaparak, bu hakkını menkulleştirerek başka projelerde kullanabilecek.




Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İller Bankası Genel Müdürlüğü, Amerika ve çoğu Avrupa ülkelerinde başarıyla yürütülen imar hakkı transferinin Türkiye'de de uygulanması için çalıştay düzenledi. 

"İmar hakkı" kavramının niteliklerinin açıkça belirlenerek; imar hakkı transferinin hukuki bir yapıya kavuşturulması için yetkili kuruluşlara kaynak teşkil edecek bir sonuç raporu yayınlanması hedeflenen çalıştayda İmar hakkı transferi (İHT) hakkında sunum yapan Koksal Köse sistemle ilgili şu bilgiyi verdi: "Bu sistemle; kent içinde ve çevresinde özellikle tarım ve yeşil alan kullanımında olan alanları korurken, kentsel dönüşümün önünü açacak esnekliğin mevcut yapıya kazandırılması hedeflenen sistemle, kamulaştırmasız el atmaların, kayıtdışı rantın önüne geçilecek; imar sorunlu ve mağdur malik kalmayacak. İHT ile yasal olarak alınıp satılabilir bir finansal araç haline gelecek olan yapılaşma hakkı, halihazırda kayıt dışı olarak farklı aktörlere ekonomik rant sağlamaktan çıkarılıp GSYİH'yı oluşturan kalemlerden biri olan inşaat sektörü üretimine direkt olarak fon yönlendirerek önemli bir katkı sağlayacak. İmar hakkı transferi ile imar hakkı alınabilir, satılabilir ve transfer edilebilir bir değer olacaktır. İmar hakkı transferi sisteminin işlerlik kazanması ile; mağdur vatandaşın mağduriyeti giderilecek, şehirlerin planlı, modern, yaşanılabilir, sürdürülebilir kentlere dönüştürülmesi sağlanacaktır." İmar hakkı transferi, arsa sahibinin gayrimenkulü üzerinde var olan ancak kullanamadığı imar hakkını; yerel yönetim veya resmi kurumlarla işbirliği yaparak serbest piyasa koşullarında, bir başka projede veya mekanda kullanmak üzere menkul hale getirilmesi üzerine kurulu. İmar hakkı transferi ile ilgili ilk işlemler 1908 yılında Amerika'da uygulanmaya başlanmış, 1979 yılı ve sonrasında Avrupa ülkelerinde yaygınlaşmış işlemlerdir. Tapu kayıtlarının oldukça düzenli tutulduğu Türkiye'de de hazır alt yapısı olan bir işlem olduğu belirtiliyor. 


Dünya


Geri Dön