28 / 04 / 2024

İmar Kanunu mecliste görüşülüyor!

İmar Kanunu mecliste görüşülüyor!

İmar Kanunu’nda değişiklikler öngören teklif, komisyonda görüşülmeye devam ediyor. AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Demir, CHP İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek ve CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi konuyla ilgili açıklamalarda bulundu…



İmar Kanunu'nda değişiklikler öngören Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda devam ediyor. Komisyon, AK Parti Konya Milletvekili Tahir Akyürek başkanlığında toplandı. Teklifin, dün başlayan görüşmelerinde, beş maddesi onaylanmıştı.

Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre, kanun teklifinin bugünkü görüşmelerinde konuşma yapan CHP İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek, parselasyon planlarına vatandaşların itiraz edebilmesi için teknolojinin geliştiği bir dönemde e-devlet uygulaması üzerinden bir düzenlemeye ihtiyaç bulunduğunu belirtti.

İmar Kanunu mecliste görüşülüyor!

Teklifle, imar planlarında, bina yüksekliklerine sınırlama getirildiğini söyleyen Gökhan Zeybek, büyükşehir belediyelerinin mutlaka yüksek yapıların nerelerde yapılacağı konusunda çevre planlarında düzenleme yapması gerektiğini vurguladı. Belirli mahallelerin yüksek binalar konusunda istisna tutulabileceğini ifade eden Gökhan Zeybek, ayrıca İstanbul'daki Çamlıca kulesi gibi mimari tasarımın gerektirdiği bazı yapıların yüksekliklerinin istisna olması önerisini kaydetti.

İmar Kanunu mecliste görüşülüyor!

CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, büyükşehir yasası ile mahalleye dönüşen köylerde su parası ve Emlak Vergisi yönünden sıkıntı yaşandığını aktardı. Geçmişte bu konudaki düzenlemenin tartışılmaksızın yapıldığının bir kez daha anlaşıldığını belirten Hamzaçebi, İstanbul'un Çatalca, Silivri, Şile ilçelerinin mahalleye dönüşen köylerinde bu nedenle sorunlar yaşandığını ifade etti.

Büyükşehir belediye meclisinin bir yeri Emlak Vergisi'nden sorumlu tutma yetkisinin bulunmadığını aktaran Akif Hamzeçebi, mahallelerin kırsal yerleşim özelliğini kaybedip kaybetmediğine büyükşehir belediye meclisinin değil köy halkının karar vermesini önerdi.

İmar Kanunu mecliste görüşülüyor!

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Demir, kırsal özelliği devam eden yerleşim yerlerinde Büyükşehir Belediyesi Kanunu ilişkisiyle vatandaşların hak mahrumiyetiyle karşılaşmaması için düzenleme yapıldığına dikkat çekti.

Mustafa Demir, büyükşehir belediyesi sınırlarının il sınırı olması sebebiyle mahalleye dönüşen ve nüfusu 5 binin altında kalan yerlerin, kırsal yerleşim özelliğinin devam edip etmediğine büyükşehir belediye meclisinin karar vereceğini belirtti.  

AK Parti'li Demir, İstanbul'un Çatalca, Silivri, Şile ilçelerinin mahalleri ile Sakarya'nın bazı mahallerinde olduğu gibi vatandaşların köy hayatlarını devam ettirebilecek, altyapıyı kolaylaştıracak bir düzenlemenin de yapıldığını söyledi.

İmar Kanunu'nda değişiklik teklifi komisyonda!

 


Geri Dön