İmar kirliliğine neden olma suçu yargıtay kararı!
Yapı ruhsatı alınmamış olan yapılar, imar kirliliğine neden oluyor. Bu yapıların sahipleri ağır cezalarla karşı karşıya kalıyor. İşte, imar kirliliğine neden olma suçu yargıtay kararı!
İmar kirliliğine neden olma suçu yargıtay kararı!
İmar kavramının kelime anlamı 'şenlendirme, mamur, abadan etme' olarak ifade ediliyor. İmar kirliliği ise binaların yapı ruhsatı alınmamış olması durumu olarak karşımıza çıkıyor. Bir binanın inşaatına başlanabilmesi için öncelikle yapı ruhsatı alması gerekiyor.
Yapı ruhsatı alınmamış olan yapılar, imar kirliliğine neden oluyor. İmar planına neden olan yapılar arasında imar planına uygun olarak inşaa edilmiş yapılarda yer alıyor. İmar kirliliğine neden olan yapıları şu şekilde sıralamak mümkün;
* Yapı ruhsatı alınmamış olan yapılar,
* Yapı ruhsatı alınmış ancak, ruhsata aykırı olarak inşaa edilmiş yapılar,
* İmar planına uygun olmayan yapılar.
Yukarıda sıraladığımız yapılar imar kirliliğine neden oluyor. Yapının imar kirliliği kapsamına girmesi istenmiyor ise yapı ruhsatı alınmış olması, ruhsata uygun olarak ve imar planına uygun olarak inşaatın yapılmış olması gerekiyor. İmar kirliliğine neden olan yapıları sahipleri ağır cezalar ile karşı karşıya kalıyor. Bu hususla ilgili görülmüş dava örneği aşağıda yer alıyor. İşte, imar kirliliğine neden olma suçu yargıtay kararı!
T.C.
YARGITAY
4. CEZA DAİRESİ
E. 2010/9713
K. 2012/7321
T. 28.3.2012
• İMAR KİRLİLİĞİNE NEDEN OLMA SUÇU ( Mevcut Bina İçerisinde Herhangi Bir Taşma Olmaksızın Binanın Bölümleri Ayrılarak Bina Vasfını Taşımayan Değişiklikler Yapılmasının Bu Suçu Oluşturmayacağı )
• BİNA VASFI ( İmar Kirliliğine Neden Olma Suçu – Yapılan Ruhsatsız Bölümün Bina Vasfında Bulunmasının Suçun Unsuru Olduğu )
5237/m.184
ÖZET : TCK. nun 184. Maddesinde yapılan ruhsatsız bölümün bina vasfında bulunması gerektiği suçun unsuru olarak kabul edilmiştir. Mevcut bina içerisinde herhangi bir taşma olmaksızın binanın bölümleri ayrılarak bina vasfını taşımayan değişiklikler yapılmasının bu yasa maddesi kapsamında kabul edilmesi mümkün olmadığından, sanığın beraatine karar verilmesi hukuka uygundur.
DAVA : Yerel Mahkemece verilen imar kirliliğine neden olmak eylemine ilişkin beraat hükmü temyiz edilmekle ,başvurunun ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
KARAR : Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar ,belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede;
SONUÇ : Eyleme ve yükletilen suça yönelik katılan B… Belediye Başkanlığı vekilinin temyiz ididaları yerinde görülmediğinden tebliğnameye aykırı olarak TEMYİZ DAVASININ ESASTAN REDDİYLE HÜKMÜN ONANMASINA, 28.03.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
İmar kirliliği idari para cezası!
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com