24 / 11 / 2024

İmar kirliliğini düzenleyen yasa maddesi için görüşülüyor

İmar kirliliğini düzenleyen yasa maddesi için görüşülüyor

Bakan Şahin, kaçak yapılara, gecekondulaşmaya izin veren bir hüküm olmadığını söyledi.




Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, TBMM Adalet Komisyonunda görüşülen teklifle yapılan düzenlemenin inşaat ruhsatı olmaksızın kaçak yapılara, gecekondulaşmaya izin veren bir hüküm olmadığını söyledi. Yasa teklifi üzerinde konuşan Bakan Şahin, teklifle1946'da çıkarılan Denizde Can ve Mal Koruma Hakkında Kanunun bazı maddelerinin de değiştirildiğini ifade etti. Kanuna göre, denizde motor takılabilen bir küçük balıkçı teknesi ile yüksek tonajlı büyük ticaret gemilerine aynı para cezasının verildiğini belirten Şahin, "Böyle bir sorunu düzelten bu teklif isabetli. Tekneye verilecek para cezası o sandalın fiyatından bile bazen çok olabiliyor" dedi. Şahin, uygulamadan kaynaklanan sorunları gidermeye yönelik bu kanun teklifini desteklediklerini söyledi.

"Turizmciler bırakıp giderler"

Teklifle TCK'nın (Türk ceza Kanunu) "hakkı olmayan yere tecavüz" maddesinde de değişiklik öngörüldüğünü belirten Şahin, turizm işletmelerinin otellerinin önündeki sahiller için ecrimisil ödediklerini söyledi. Buna rağmen 2005'ten sonra turizm işletmeleri hakkında ceza davaları açılmaya başladığını ve açılmaya da devam edeceğini kaydeden Şahin, "Bu, şu demektir: Turizm işletmeleri bir gün eğer bu böyle devam ederse 'bu işi, oteli biz bırakıp gidiyoruz, turizm de nereye giderse gitsin' diyeceklerdir ve bu da turizmi son derece olumsuz etkiler" diye konuştu.

Adalet Bakanı Şahin teklifin, TCK'nın "imar kirliliğine neden olma" başlıklı maddesinde de değişiklik öngördüğünü ifade etti. Mevcut düzenlemedeki, "yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yaptıran kişi 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" hükmünün devam ettiğini kaydeden Şahin, "Yani gecekondulaşma, kaçak yapılarla ilgili bu hüküm isabetlidir, kalmalıdır" dedi.

"Uygulamadaki sıkıntıları gidermek için yapılıyor"

İlgili maddede, "yapı ruhsatiyesi almadan başlatılan inşaat dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi söz konusu hükme göre cezalandırılır" denildiğini de hatırlatan Şahin, şöyle konuştu:

"Bir inşaat yapılıyor, izni yok, ruhsat da alınmamış. Buna elektrik su bağlanırsa, bunu yapan kişi tabii ki ceza almalıdır. Ancak şöyle bir sorun var; vatandaş inşaat ruhsatını almış, inşaatı yapmış, elektrik bağlatacak. Yetkililer, 'iskan ruhsatı almadan, buraya elektrik ve su bağlatamam' diyor. Ancak bu, inşaat ruhsatı olmadan yapılan binalarla ilgilidir. Bu nedenle uygulamada maalesef inşaat ruhsatına sahip vatandaşlarımız elektrik ve su bağlatmada sıkıntı çekiyorlar. Belki buna gerek de yok. Ama uygulamadaki sıkıntıları gidermek için bunun yapılması gerekiyor. Ancak bu hiç bir zaman, inşaat ruhsatı olmaksızın kaçakyapılara, gecekondulaşmaya izin veren bir hüküm değildir. İnşaat ruhsatı olan evlere, iskan alınmadan elektrik ve su bağlanmasıyla ilgili yaşanan sorunu kaldırmaya yöneliktir." Mehmet Ali Şahin teklifin, Kadastro Kanununda da değişiklik öngördüğünü belirtti. Bu değişikliği muhalefetin de desteklediğini dile getiren Şahin,"1960'lı yıllarda vatandaşa dedesinden tapu kalmış. Ancak şimdi dava açılıyor, 'tapu Hazineye geri dönsün' diye. Özel şahıslardaki 10 yıllık zaman aşımı süresi kamuda çalışmaz düşüncesiyle. Getirilen düzenlemeyle10 yılık zaman aşımı süresi, hem kamu hem de vatandaş için uygulanacak" diye konuştu.


Geri Dön