02 / 05 / 2024

İmar planı gösterimlerinde yeni düzenleme!

İmar planı gösterimlerinde yeni düzenleme!

Ulaşımda enerji verimliliğinin yükseltilmesi için şehir ulaşım ana planlarında, "enerji verimliliği öncelikli" olmasına imkan sunulacak



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazırlanan Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı ve bu şekilde yürürlüğe alınmış oldu.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Bu kapsamda ulaşımda enerji verimliliğinin yükseltilmesi için şehir ulaşım ana planlarının enerji verimliliğine öncelik vermesine imkan sunulacak. Kentsel ulaşım ana planının hazırlanmasına ilişkin durumlar Ulaşımda Enerji Verimliliğinin Artırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümleri kapsamında sürdürülecek. 

Yönetmelikte "merkezi iş alanı" şeklinde tanımlarına yer verilen şehir ve mahalle merkezlerinde bölgesel otopark hayata geçirilebilecek. Yerleşme bütününe hizmette bulunan alt merkezlerin ve ana merkezlerin, birbirleriyle ilişkileri ve erişilebilirlikleri gözetilecek ve bu şekilde hazırlanacak. 

İmar planı gösterimlerinde yeni düzenleme!

Ana merkez ya da merkezi iş alanları, sosyal altyapı, yönetim alanları, konaklama,iş merkezleri, açık ve yeşil alanlar, ulaşım ana istasyonları, genel ve bölgesel otopark gibi kullanımları kapsayacak.

Bu merkezlerin, toplayıcı ya da tali yolların kesişimi olan alanlarda hizmette bulunduğu bölgenin büyüklüğüne, nüfusuna, otopark gereksinimine göre ve toplu taşıma taşıt ve bisiklet yolları ile erişilebilirliğinin göz önüne alınarak tespit edilmesi gerekli tutulacak. 

- Kentsel değerlendirme komisyonu

Kentsel tasarım projelerinde yapılacak incelemeler ve değerlendirilmeler kapsamında gerekli oldığında belediyeler de "kentsel tasarım değerlendirme komisyonu" oluşturulabilecek. 

Kentsel tasarım projesi hayarta geçirilecek olan alanın sınırları imar planında belirtilebilecek. Kentsel tasarım projeleri kapsamında uygulama imar planlarıyla beraber hazırlanması durumunda, bu projelerdeki gereken detaylar imar planı kararlarında bulunabilecek.

Meydanlar ve yaya alanları gibi kamuya açık bölgelerde, imar planı kararlarının kapsamında kentsel tasarım projeleriyle düzenleme yapılabilecek. 

İmar planı gösterimlerinde yeni düzenleme!

- İmar planı gösterimlerinde de düzenleme yapıldı

Yönetmelik kapsamında belediyelerin asli görevlerinden imar planlarının anlaşılabilir ve kolay olması amacıyla "lejant" şeklinde isimlendirilen imar planlarının gösterimlerinin, belediyelerin isteklerinin ve gereksinimlerinin kapsamında tekrar düzenlemesi yapıldı.

Yönetmelikle beraber "Ortak Gösterimler", "Çevre Düzeni Planı Gösterimleri", "Nazım İmar Planı Gösterimleri", "Uygulama İmar Planı Gösterimleri" ve "Mekansal Planlar Detay Katalogları" başlıklarına sahip olan e-dokümanlar da yayına alındı.

Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 2022!


Geri Dön