25 / 12 / 2024

İmar planı olmayan yerlerde ifraz!

İmar planı olmayan yerlerde ifraz!

Tapu kütüğünde ifraz işlemi ile, tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir gayrimenkul düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne tescil edilebiliyor. Peki imar planı olmayan yerlerde ifraz nasıl yapılır?



İmar planı olmayan yerlerde ifraz!

Tapu kütüğünde ifraz işlemi yapılarak, tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir gayrimenkul düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne tescil edilebiliyor. 


Söz konusu işlem imar planı olan ve olmayan yerlerde farklı şekilde yapılıyor. Peki, imar planı olmayan yerlerde ifraz nasıl yapılır?


İmar planı olmayan yerlerde ifraz şart ve esasları Plansız Alanlar Tip İmar Yönetmeliği kapsamında açıklanıyor.


Parsel büyüklükleri ve bina cepheleri

Madde 13- İfraz suretiyle elde edilecek parsellerin genişlikleri (20) m.den, parsel derinlikleri (30) m.den az olamaz.


Bina cephesi konutlarda ve işyerlerinde minimum (6.00) m. olup blok uygulamalarında (40.00) m.yi aşamaz.


Konut dışı kentsel çalışma alanlarındaki uygulamaların plan kararıyla yapılması zorunludur.


İfraz

Madde 15- (Değişik madde ve başlığı:RG-2/9/1999-23804) İfraz suretiyle elde edilecek parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan ve kamu eline geçmiş bir yola cephesinin bulunması şarttır. 


Parselden terk suretiyle yol oluşturulamaz. Çıkmaz sokaklarda cephesi olan parseller ifraz edilemez. İfraz suretiyle çıkmaz sokak oluşturulamaz.


Belediye Mücavir Alan Sınırları Dışında Planı Bulunmayan Köy ve Mezraların Yerleşik Alanlarında Uygulanacak Esaslar


Madde 44- (Değişik:RG-2/9/1999-23804) İfraz suretiyle elde edilecek parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan ve kamu eline geçmiş bir yola cephesinin bulunması şarttır. Parselden terk suretiyle yol oluşturulamaz. Çıkmaz sokaklara cephesi olan parseller ifraz edilemez. İfraz suretiyle çıkmaz sokak oluşturulamaz.


Madde 45- (Değişik:RG-2/9/1999-23804) Köy ve mezraların yerleşik alanlarında ve civarında yapılacak ifraz işlemlerinde parsel genişlikleri (15.00) m.den, parsel derinlikleri de (20.00) m.den az olamaz. İfraz suretiyle en fazla beş adet parsel elde edilir, ifraz suretiyle elde edilen parsellerde ikinci kere ifraz yapılamaz.



İmar planı olan yerlerde ifraz!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön