İmar planı uygulamasına karşı nasıl dava açılır?
İmar planı uygulamasına karşı dava nasıl açılabilir? İmar planlarında geri dönüşümü sağlayan dava nasıl açılır? Parsellerin geri dönüşümü nasıl sağlanır? İmar planının iptali için nerede dava açılır? İşte cevaplar...
İmar planı uygulamasına karşı nasıl dava açılır?
Uygulamaya Karşı Dava Açılması şöyle gerçekleşir;
Tapu ve Kadastro Başmüfettişi Hüseyin Koçak'ın Tapu-Kadastro.net'te yayımlanan yazısına göre; Tescil edilmiş olan imar uygulamasına karşı Mahalli İdare Mahkemesinde dava açılması gerekir. İdare Mahkemesinin vermiş olduğu karara karşı da Danıştay nezdinde itiraz edilebilir. Açılan dava sonucu uygulama iptal edilmişse geri dönüşüm işlemi yapılarak iptal edilen parsellerin geri dönüşümü yapılır.
Yapılan imar uygulaması bir aylık askı ilânına çıkarılarak kesinleştirilmektedir. Dava açma süresi bir aylık askı ilânının bitimini takip eden 60 gündür. Ancak Danıştay kararları bu askı ilânını 7201 sayılı Tebligat Yasası gereğince resmen yapılmış bir tebliğ saymamıştır. O nedenle de ilgilisi tarafından resmen haberdar olmadığı gerekçesiyle, uygulamanın üzerinden yıllar geçtikten sonra da dava açması mümkündür. (son sınır yok mu?)
Öneri–1) Bu arada, imar parselleri üzerine yeni yapılar yapılmış olmakta pek çoğu el değiştirmiş olabilmektedir. Bu duruma gelmiş imar parsellerinin, iptal edilmesi sonucu geri dönüşümü kâğıt üzerinde yapılsa bile fiilen gerçekleştirilmesi mümkün olamamaktadır.
O nedenle de imar uygulamaları sonrasından yapılan askı ilânının 7201 sayılı Tebligat Yasası gereğince resmen tebliğ hükmünde olmasını öngören yasal düzenlemeye ihtiyaç bulunmaktadır.