01 / 05 / 2024

İmar planları için flaş değişiklik! Resmi Gazete'de yayımlandı! Artık bu şekilde olacak!

İmar planları için flaş değişiklik! Resmi Gazete'de yayımlandı! Artık bu şekilde olacak!

Çevre, Şehircilik ve İkim Değişikliği Bakanlığı tarafından, imar planı müelliflerine 'Dijital Yeterlilik Belgesi' verileceği açıklandı. İşte ayrıntılar...



Çevre, Şehircilik ve İkim Değişikliği Bakanlığı tarafından, kaliteli, güvenli yapılaşmanın sağlanması ve yetkisiz imar planı yapımının engellenmesi için plan müelliflerine karekodlu "Dijital Yeterlilik Belgesi" verileceği açıklandı. 

"Plan Yapımını Yükümlenecek Müelliflerin Yeterliliği Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" bugünkü 32316 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe alındı. 

İmar planları için flaş değişiklik! Resmi Gazete de yayımlandı! Artık bu şekilde olacak!

YETERLİLİK BELGESİ DİJİTAL BELGE OLDU

TRTHaber'de yer alan habere göre; Çevre, Şehircilik ve İkim Değişikliği Bakanlığından konuya ilişkin açıklama yapıldı. Söz konusu açıklamada, imar planı müelliflerine verilen yeterlilik belgesi, müellifin TC kimlik numarası, adı ve soyadı, çalışılan sektörü gibi bilgilere ek olarak, hangi grupta planlama işlerini üstlenebileceğini belirten, e-Plan Otomasyon Sistemi üzerinden üretilen ve doğruluğu teyit edilebilecek karekodlu bir "dijital belge" haline getirildi. 

Değişiklik doğrultusunda, kaliteli ve güvenli sağlanması ve yetkisiz imar planı yapımının engellenmesi, plan müelliflerinin yeterliliklerinin tespiti ve kayıt altına alınması için plan müelliflerinin karekodlu "dijital yeterlilik belgesi" olacak.

İmar planları için flaş değişiklik! Resmi Gazete de yayımlandı! Artık bu şekilde olacak!

İmar planlarında, yoğunluk artırmayan ve alan kullanım değişikliği öngörmeyen parsel ölçeğindeki değişiklikler ile maddi hataların düzeltilmesine ilişkin değişiklikler için de "plan yapım yeterlilik belge grubu" şartının aranmayacağı belirtildi. 

Çevre, Şehircilik ve İkim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, söz konusu değişiklikle ilgili açıklamalarda bulundu ve imar planının yapımını yüklenecek plan müelliflerinin dijital belge ile çalışmalarını sürdürebileceğinin altını çizdi. 

İmar planları için flaş değişiklik! Resmi Gazete de yayımlandı! Artık bu şekilde olacak!

Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği'ne göre, imar planlarının, yeterliliği haiz müellifler tarafından kanun ve yönetmelik hükümlerine göre gerekli teknik araştırmalar yapılarak hazırlanması zorunlu tutulur. 

İMAR PLANI MÜELLİFİ NE İŞ YAPAR?

İmar planlarını hazırlayacak plan müelliflerinin yeterlik durumları, Plan Yapımını Yükümlenecek Müelliflerin Yeterliği Hakkında Yönetmelik ile düzenleniyor. 

Planlama işlerini üstlenecek müelliflerde, yükseköğretim kurumlarının şehir ve bölge planlama bölümlerinden lisans eğitimini  bitirerek, mezun olunması şartı aranıyor. 

Yönetmelikteki tanıma göre müellif, her ölçekteki ve türdeki planların yapılmasını üstlenebilmek için gerekli olan yeterlilik grubuna uygun yeterlilik belgesine sahip gerçek kişiyi veya yeterlilik grubuna uygun yeterlilik belgesine sahip tüzel kişiliklerin hissedarları içinde hisseleri ortakların meslek grubuna göre dağılımında eşit ya da daha çok payın sahibi olan gerçek kişilerdir.

Ucuz ev arayanlar müjde! O ilde daire fiyatları 580 bin TL'den başlıyor: Peşin ödemelerde yüzde 20 indirim fırsatı!

Yastık altında altını olanlar dikkat! 21 Eylül Perşembe Kapalıçarşı altın fiyatları ne kadar? Güncel altın fiyatları

Öğrencilere Eylül 2023 müjdesi geldi! Tam 800 TL verilecek, hem de geri ödemesiz!

Yeni Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi açıklandı: Dava ücretleri 8 bin ile 67 bin 700 TL arasında olacak! 


Geri Dön