Emlak Terimleri

İmar rantı nedir?

Rant; bir mal ya da paranın, belirli bir süre içinde emek verilmeden sağladığı gelir olarak tanımlanıyor. Peki, son günlerde gündemden düşmeyen imar rantı nedir? İmar rantı nasıl vergilendirilecek?

İmar rantı nedir?

Son günlerde imar mevzuatı kapsamında vergilendirileceği hususu konuşulan rant; bir mal ya da paranın, belirli bir süre içinde emek verilmeden sağladığı gelir olarak tanımlanıyor.


Gayrimenkullerin değer artışları nedeni ile ödenmesi hedeflenen imar rantı vergisi ise; gayrimenkullerde değer artışına yol açacak bazı kamu yatırımlarına, bu yatırımdan yararlananların katkıda bulunmasını sağlayacak bir sistem olarak geliştiriliyor.


2015-2017 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program kapsamında da yer verilen gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasını amaçlayan rant vergisi dahilinde mevcut imar hakkına göre en fazla 5 kat bina yapılabilecek bir arsa “imar değişikliği talebiyle” 7 kata çıkarılıyorsa 2 ekstra katın değerinin yüzde 40’ı kamuya ödenecek. 


Ancak mevcut imar planında 6 kat olmasına rağmen 5 katlı bir binanız varsa ve mevcut binanın yıkılıp 6 katlı bir bina yapılması durumunda imar değişikliği olmadığı için kamuya yüzde 40 pay verilmeyecek.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri tarafından imar rantı hakkında açıklanan verilere göre; "Hazırlıkları son aşamaya gelen düzenlemeye göre kamu hizmet alanları bu yeni vergilendirmeden muaf olacak.  İmar değişikliği talebiyle imar değiştiğinde, imar hakkında ve değerinde artış olan parsellerin artan değerinin veya hakkının yüzde 40’ı, kamuya değer artış payı olarak alınacak. Bu bedelin tespitinde; imar planı değişikliği sonucunda parselin ve üzerinde yapılacak binanın yapılaşma şartlarında ve fonksiyonlarda kıymet bakımından meydana gelecek artış dikkate alınacak. 


Değer artış payı bedeli yetkilendirilmiş lisanslı taşınmaz değerleme uzmanları veya kuruluşları tarafından raporlandırılarak tespit edilecek. Değerleme uzmanı veya kuruluşunun vereceği hizmetin bedeli ilgili idareye yatırılmadan talep edilen plan değişikliği onaylanamayacak ve değerleme yapılamayacak. 


Talep edilen plan değişikliğinin ilgili idarece reddedilmesi ve onaylanmaması durumu dışında hiçbir hal ve koşulda bu bedel iade edilemeyecek."


Gayrimenkul sektöründen rant vergisi yorumu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com