İmar

İmara aykırı duruma göz yumana ağır yaptırımlar geliyor!

Gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Başbakan Yıldırım, "Nasıl olsa bir daha çıkar diye imar disiplininde gevşeme olur endişelerine ne dersiniz?" sorusu üzerine, "Yerel yönetimlerde, merkezi yönetimde bu işe göz yuman, gerekli tedbirleri almayanlara ağır müeyyideler geliyor." dedi..

Başbakan Binali Yıldırım, gündeme ilişkin soruları yanıtladı ve değerlendirmelerde bulundu. Anadolu Ajansı muhabirlerinden Ferdi Türkten'in haberine göre; Türkiye'de imara aykırılıkları olan binalar bulunduğunu, devletin arazisine ev yapıldığını, ruhsat alınmadan, imarsız yapılar inşa edildiğini dile getiren Yıldırım, sayıları bir hayli fazla olan bu binalarla ilgili ortada fiili bir durum olduğunu söyledi.

Başbakan Yıldırım sözlerini şu şekilde sürdürdü;

"İzmir'in yüzde 62'si böyle, imara uygun değil. İstanbul da ondan aşağı kalmıyor. Depremle ilgili sorun var, kentsel değişimle ilgili sorun var. Elektrik, su alamıyor bazı yerde. İmarı, ruhsatı, kat mülkiyeti yok. İmarı olan bir yerden ikinci bir sayaç koyuyor, ona da işletme parası ödüyor. Devletin verdiği elektriği başkasından satın alıyor. Doğalgaz bağlanacak, bağlanamıyor. Altyapı hizmetleri verilemiyor. Peki ne yapacağız? Buna ilgisiz mi kalacağız? Bugünün problemi değil, 40 yıldan beri birikmiş bir problem. Zaman zaman af çıkarılmış ama soruna köklü bir çözüm getirilememiş. Yapılan usulsüzlük ve yanlışlık ister belediyelerde olsun ister vatandaşta olsun bizler 'Kabul ediyoruz' diyoruz yani görüyoruz. Gözlerimizi kapatmıyoruz yapılan yanlışlığa. Bunları kayıt altına alıyoruz. Yapı Kayıt Belgesi veriyoruz. Bu Yapı Kayıt Belgesi onlara bu binayı kullanma hakkı veriyor yasal olarak. Eksikliklerini giderme hakkı veriyor."

Başbakan Yıldırım, söz konusu binayı yıkıp yeniden yapmak isteyenlere otomatik imar hakkı verilmediğini söyledi.

Yıldırım, yeni düzenleme öncesi ve sonrasına ilişkin kıyaslama yaptı. Yıldırım şu şekilde devam ett; "Önceden 5 kat hakkı varken, 7 kat yaptı, oradaki imar uygulaması, emsal ne ise yenisini ona göre yapacak. Otomatik bir imar hakkı vermiyor. Sadece aykırılıklara, yanlışlara, mülkiyetle ilgili konulara çözüm getiriyor. Devletin arazisine yapmışsa devlete bir para ödüyor, daha sonra malının sahibi oluyor." diye konuştu. 

"Herşeyi kapsamıyor"

İmar barışında birkaç istisnanın bulunduğunu ifade eden Yıldırım, şunları söyledi; 

"İstanbul Tarihi Yarımada, burası hassas. Bir de Çanakkale Şehitliği, bu bölgedeki yapılaşmalar istisnadır. Bazıları diyor ki 'Her şeyi kapsıyor.' Kapsamıyor. Ben gelip senin arsana böyle bir yapı yapmışsam bu, ona girmiyor. Senin rızanı almadan benim yapacağım bir şey yok. Özel mülkiyete konu bir şey. Dolayısıyla bu işleri birbirine karıştırmamak gerekiyor."

Yıldırım, imar barışı yasasının kentsel dönüşüm için de öncelik getirdiğini ifade ederek, bu tip Yapı Kayıt Belgesi olunca öncelikli olarak kentsel dönüşümden yararlanma imkanı da getirdiği bilgisini verdi.

"Nasıl olsa bir daha çıkar diye imar disiplininde gevşeme olur endişelerine ne dersiniz?" sorusu üzerine Yıldırım, "Katiyen olmaz çünkü bundan sonra yerel yönetimlerde, merkezi yönetimde bu işe göz yuman, gerekli tedbirleri almayanlara ağır müeyyideler geliyor." açıklamasını yaptı.

 

Adım adım imar barışı başvuru süreci!