28 / 12 / 2024

İmara kapalı alanlar Adana'daki ev fiyatlarını arttırıyor!

İmara kapalı alanlar Adana'daki ev fiyatlarını arttırıyor!

Son yıllarda Adana'da satılık ve kiralık ev fiyatları aşırı derecede arttı. Adana Emlakçılar Odası Başkanı Rabia Ülkü Uçar, bu artışın imara kapalı alanlardan kaynaklandığını söyledi.



Son yıllarda Adana'da satılık ve kiralık ev fiyatları aşırı derecede arttı.  Adana  Emlakçılar Odası Başkanı Rabia Ülkü Uçar, bu artışın imara kapalı alanlardan kaynaklandığını söyledi. Uçar, "Adana da gayrimenkul fiyatlarının yüksek olmasının nedeni Adana da çok fazla imara kapalı alan olması. Nereye elinizi atsanız imara kapalı... İmara açık çok az bir alan var. Bu alanlarda da bin liralık arsa üç bin liradan satılıyor. Bu da konut fiyatlarına yansıyor" dedi. Adana'da yaklaşık 650 - 700 kayıtlı emlakçının bulunduğunu (Delirten Uçar, ciddi bir oranda da kayıtsız emlakçı olduğunu vurguladı. Uçar, "Bizim kayıtsız emlakçılarla olan mücadelemiz devam ediyor." diye konuştu. Adana Emlakçılar Odası Başkanı Rabiya Ülkü Uçar ile mesleğin dünü ve bugünü hakkında görüştük. Uçar, ilginç açıklamalarda bulundu: 


Kendinizi tanıtır mısınız? 

Ben Rabia Ülkü Uçar yaklaşık yirmi yıldır emlak piyasası içerisindeyim. Daha önce devlet memurluğu yapıyordum. 


Kadın emlakçı olmanın avantajları ve dezavantajları neler? 

Kadın olarak emlakçı olmanın avantajları da var dezavantajları da var. Aslında bakarsanız genelde kadınlar ev arıyorlar. Bir kadınla beraber daire gezmek incelemek daha kolay oluyor. Onun göremediğini siz görüyorsunuz sizin göremediğinizi o görüyor. Bu müşteri açısından da bir avantaj... Dezavantaj yaşamadım ama elbette her sektörde olduğu gibi kadın olarak zorlukları var. Bir evi göstermeye gittiğinizde kiminle gittiğinizi bilmiyorsunuz karşınıza nasıl insanlar çıkacak bilmiyorsunuz. Bir kadın olarak gittiğinizde sıkıntı yaşanabiliyor. 


Bu konuda kadın emlakçı ne yapmalı? 

Öncelikle tedbirli olması lazım... Evin önünde buluşmak yerine önce ofisinize çağırmanız gerekiyor. Böylece kiminle gittiğinizi öğrenebilirsiniz. Bu güvenlik açısından önemli... 


Aileniz bu mesleği seçmenizi nasıl karşıladı? 

Ailem her zaman destek oldu. Özellikle babam büyük destekçim oldu. Emlak ofisini bir kadın yapamaz demedi aksine beni bu işin altından kalkabileceğime inandırdı. Bu konuda babamın teşviki çok olmuştur. 


Emlakçılık zor mu? 

Emlakçilik zor bir meslek. Ama yirmi yıldır bu işi ilk günkü heyecanla yapıyorum. İşimi severek yapıyorum zaten bir işi severek yapmak çok önemli. Sevdikten sonra bütün zorlukları aşarsınız. 


Adana da kaç kayıtlı emlakçı var? 

Adana'da yaklaşık 650 - 700 kayıtlı emlakçı var. Ciddi bir oranda da kayıtsız emlakçı var. Bizim bunlarla mücadelemiz devam ediyor. 


Nasıl bir mücadele yapıyorsunuz? 

Önce kayıtsız emlakçıları tespit ediyoruz. Tespit ettikten sonra bir ön görüşme yapıyoruz. Oda çatısı altına girmeleri gerektiğini anlatıyoruz. Girmedikleri takdirde ciddi cezalar alabiliyorlar. Belediyeye gittiklerinde eğer oda kayıtları yoksa açma ruhsatı alamıyorlar. Sadece emlakçılar odasının mücadelesi yeterli olmuyor. Emlakçıların da ayaklı emlakçılarla çalışmaması gerekiyor. Bizi dolandırıldım diye arayan da çok oluyor. Bu dönemler kira dönemi evi kiralarken ev sahibiyle emlakçıyla birebir irtibat kurmalılar. Çalışma izinlerini kontrol etsinler. Kayıtlı emlakçıysa eğer bir mağduriyet durumunda bize başvurduklarında biz müdahale edebiliriz. Mağduriyeti gidermek için elimizden geleni yaparız. Ama kayıt dışı olunca bizim de yapabileceğimiz bir şey olmuyor. 


Peki nasıl bu kadar fazla kaçak emlakçı var? 

Belediyelerin de biraz ihmali var. Esnafları dolaşıp açma ruhsatı var mı yok mu bakmaları gerekiyor. Kayıt yapılması belediyeye de ciddi bir artı sağlıyor. Çok denetim yapılamıyor. Biz kayıtsız emlakçıları tespit ederek ilgili birimlere bilgilerini veriyoruz. Kayıtsız emlakçılar da açma ruhsatı için oda kaydını yapmak zorunda kalıyorlar. 


Emlak ofisi açmak için neler yapılması gerekiyor? 

Mali kayıt yapılması gerekiyor. Esnaf sicil kaydı ve oda kaydı yaptırmalı. Açma ruhsatı alırken kurs belgesi ile müracaat edilmeli. Burada bizim düzenlemiş olduğumuz kurslarımız var bu bizim bir nevi hizmet içi eğitimimiz. Bir aylık bir eğitim veriyoruz. Bu bizim ustalık belgemiz oluyor. Bu eğitim içerisinde gayrimenkul hukuku, pazarlama, kadastro, beden dili eğitimi gibi birçok ders var. Bir emlakçının bilmesi gereken önbilgileri veriyoruz. Emlakçı bu kurstan mezun olduğunda bu dersler alması gereken eğitimler olduğundan çok fayda sağlıyor. 


Bu kurslar her zaman oluyor mu? 

Bu kurs senede bir kere olur. Duyurusunu emlakçılarımıza mesaj atarak, ilan vererek, sosyal medya da yapıyoruz. 


Adana'daki konut fiyatlarının yüksek olması konusunda ne düşünüyorsunuz? 

İstatistiklere baktığınızda konut fiyatları artış sıralamasında Adana birinci sırada. Ne gariptir ki işsizlikte de gayrimenkul sektöründe de birinci sıradayız. Şuanda ülkemizin ekonomisi tamamen inşaata dayalı... Türkiye inşaatla ayakta duruyor... Adana da gayrimenkul fiyatlarının yüksek olmasının nedeni Adana da çok fazla imara kapalı alan olması. Nereye elinizi atsanız imara kapalı... İmara açık çok az bir alan var. Bu alanlarda da bin liralık arsa üç bin liradan satılıyor. Bu da konut fiyatlarına yansıyor. 250 bin liraya alacağınız konutlar 400 bin lira oluyor. Bu tamamen arsa maliyetlerinin yüksek olmasının fiyatlara yansımasıdır. İmara kapalı alanların imara açılması hem emlak sektörünü hem inşaat sektörünü canlandıracak. Konut fiyatları da aşağıya çekilebilecek. Emlakçı iş yapamaz duruma geldi. Bunların düzene girmesi için imarın açılması gerekiyor. 


Kentsel dönüşüm hakkında ne düşünüyorsunuz? 

Adana'nın aslında doğru bir kentsel dönüşüme ihtiyacı var. Doğru yapıldığı takdirde Adana'nın kurtuluşu kentsel dönüşümdedir. Şuanda Sümer Mahallesi'nde yoğun bir şekilde kentsel dönüşümle ilgili çalışmalar var. Oradaki çok eski evler var bu evlerin dönüşümünü sağlamak gerekir. Kentsel dönüşüm de altyapıya, üstyapıya, sosyal donatı alanlarına, ferahlığa, cephelere dikkat edilmeli. Adana'nın en büyük sorunu şuanda üstyapı değil altyapı... Yeni yerleşim yerlerinde de eski yerleşim yerlerinde de altyapı sorunu var. Yollar yapılıyor kaldırımlar yapılıyor ama altyapı olmadıktan sonra bunlar bir işe yaramıyor. Bu sorunun çözülmesi lazım... 


Şu anda yaptığınız ya da destek verdiğiniz bir çalışma var mı? 

Bütün emlak odaları ve ticaret odaları bir araya geldik bölge bölge toplantılar yapıldı. Gayrimenkul emlakdanışmalığı adı altında yasamızın çıkması için uğraşıyoruz. 


Nasıl bir yasa bu? 

Her önüne gelen emlak ofisi açamasın diye uğraşıyoruz. Yani yeni mesleğe başlayacak olan arkadaşlarımız üniversite mezunu olacak ya da ilgili emlak yönetimi bölümünden mezun olmuş olacak. Yoğun çabalarımız sonucu Çukurova Üniversitesi bünyesinde böyle bir bölüm açıldı. Bölüm bu sene ikinci mezunlarını verecek. Buralardan mezun olan arkadaşlarımız altı aylık bir kursa tabi tutulacak ve sonra emlak ofisi açabilecekler. Ayrıca mesela arkadaşımız ortaokul lise mezunu, ilkokul mezunu ama mesleğin duayeni. Biz onların da hakkını koruyacağız. Bunun şartı ise, vergi kaydı olması, ticaret odası, esnaf odası veya emlakçılar odasına kayıt olmuş olması ve bu işte yıllardır uğraştığını belgeleyebilmesi. 

-Teşekkür ederim Ben teşekkür ederim 


Adana Günaydın


Geri Dön