27 / 04 / 2024

İmarsızlık projeleri geciktiriyor

İmarsızlık projeleri geciktiriyor

İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, İstanbul'un yaklaşık üçte birinin imarsız olduğunu belirterek, imar sıkıntısının yeni konut projelerinin gelişimini engellediğini söyledi.





İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, imar planlarıyla ilgili sıkıntıların sektörün genelini olumsuz etkilediğini söyledi. İnanlar inşaat olarak ellerinde 14 proje olduğunu ve bunların sadece 5'inin devam ettiğini belirten Serdar İnan, 3 projelenin imarının ise yeni çıktığını bildirdi. Bu 3 projenin ilçe planlarının askıda olması nedeniyle beklediğini anlatan İnan, "Projelerin 2'si Beşiktaş'ta, 1'i Zeytinburnu'nda. Askıdan yeni indi. Bunların dışında 6 tane projemiz de benzer şekilde imar planı olmadığı için bekliyor" diye konuştu.


PLANLI İSTANBUL NÜFUSU 8 MİLYON


İstanbul'un büyük bölümünün imar planlarının henüz yapılmadığını ifade eden İnan, yapılmış olan yerlerde de her hangi bir itiraz olduğu zaman imar planlarının askıya çıktığını ve bölge planlarının beklediğini belirtti. İstanbul'un nüfusunun 12 milyon olduğunu, buna karşılık planlanmış İstanbul'un nüfusunun 8 milyon olduğunu vurgulayan İnan, "İstanbul nüfusunun 4 milyonunun ruhsat alma şansı yok. Çünkü imar planı yok. İstanbul'un elinde şu anki nüfusuna yetecek kadar imarlı yeri de yok" dedi.


ÇÖZÜM 2B YASASI


Hükümetin gündeminde olan 2B Yasası'na değinen İnan, yasa çıktığında imar planı için de elde arsa oluşacağını kaydetti. İnan, Kentsel Dönüşüm Yasası ile de şu an üzerinde inşaat yapılamayacak kadar mülkiyeti karışık olan yerlerde inşaat yapma hakkı çıkmış olacağını dile getirdi.


Serdar İnan sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu iki yasanın dışında İstanbul'un imar planlarının bitirilmesi gerekiyor. 8 milyonluk plan ile İstanbul'da ruhsatsızlığın önüne geçmek mümkün görünmüyor."


İmar planları askıda


Beşiktaş Fulya'da Terrace Fulya projesini hayata geçiren İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, ilçe imar planlarının askıda olması nedeniyle birçok projelerinin aylardır, yıllardır askıda kaldığını söyledi.


Konut piyasasında durgunluk var


Türkiye'de 1991'de Körfez Krizi, 1994 döviz krizi, 1997 28 Şubat krizi, 1998 Rus krizi, 1999'da deprem, 2001'de de ekonomik kriz olmak üzere 6 kriz yaşandığını hatırlatan Serdar İnan, 2005'deki arz ve talep patlamasının ardından oluşan durgunluğun şu anda da bazı bölgelerde arz fazlası nedeniyle devam ettiğini dile getirdi. "Çok fazla proje olan bölgelerde hafif durgunluk yaşanıyor" diyen İnan, şehir merkezinde ise durgunluk olmadığını öne sürdü. İnan, "Şehir dışındaki bölgelerde hem müteahhitleri seçerken dikkatli olmak, hem de projeden yüksek gelir elde edeceğini düşünmemek lazım. Yatırım maksatlı almamak lazım" diye konuştu.


YILMAZ YILDIZ/YENİ ŞAFAK


Geri Dön