28 / 04 / 2024

Hırka-ı Şerif Muhafızlık Konağı, 1 milyona restore edilecek

Hırka-ı Şerif Muhafızlık Konağı, 1 milyona restore edilecek

1999 depreminde ağır hasar gören ve iki yangın geçirdikten sonra harabeye dönen Hırka-ı Şerif Muhafızlık Konağı, 1 milyon liraya restore edilecek. Konak, kültür merkezi olacak



HIRKA-İ ŞERÎF'in muhafızı Veysel Karani'nin ailesi için yaptırılan Hırka-i Şerif Muhafızı Konağı'nı içler acısı görünümden kurtarmak için Vakıflar Genel Müdürlüğü Fatih Belediyesi ile birlikte harekete geçti.

Geçmişte Hırka-i Şerifi korumak için bir tabur askerin kaldığı ve şu anda okul olarak kullanılan bina Hırka-i Şerif Camii'nin giriş kapısının karşısında yer alıyor. Konak, Veysel Karani'nin varisleri Köprülü Ailesi için yaptırıldı.

İki ana girişi var

Hırka-i Şerif Muhafızlık Konağı'nın cami tarafından girilen selamlık girişi ve yan taraftaki harem girişi olmak üzere iki ana girişi bulunuyor. Varisleri, tuğla yığma kagir bina olarak inşa edilen konakta 1966 yılına kadar oturdu. Bu tarihten sonra Muhafızlık Konağı kaderine terk edildi. Ailenin ayrılmasından sonra konakta cami imamı ve müezzinleri kalıyordu. Ancak 1999 depreminde bina ağır hasar aldı. 2005'te ise büyük bir yangın geçirdi.

Vakıflar ihaleye çıkardı
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ÎSEGEV'e tahsis edilen konak için 1 milyon TL'lik restorasyon projesi başlatıldı. Restorasyon maliyetinin yüzde 80'ini il özel idaresi, yüzde 20'sini ise Fatih Belediyesi karşılayacak. 380 gün sürmesi planlanan restorasyona, binada görülen derin çatlaklar nedeniyle ara verildi. ISEGEV Yönetim Kurulu Üyesi Necmettin Üçyıldız, "Binada çatlaklar olduğunu görünce Anıtlar Yüksek Kurulu'na başvurduk. Kurul, binanın güçlendirilmesine karar verdi. Binayı inceleyen istanbul Teknik Üniversitesi'nin hazırlayacağı rapora göre güçlendirmenin nasıl yapılacağı belli olacak" dedi.

Tülay Şubatlı/AHT


Geri Dön