28 / 04 / 2024

İzmit Portakal Hafız Konağı ne zaman restore edilecek?

İzmit Portakal Hafız Konağı ne zaman restore edilecek?

Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz yaz yanarak büyük hasar gören Portakal Hafız Konağı’nın restore edileceğini duyurmuştu. Ancak yangının üzerinden bir yıldan uzun zaman geçmesine rağmen, konak halen enkaz halinde



İzmit’in tarihi yerlerinden olan Çukurbağ Mahallesi’ndeki Portalak Hafız Konağı, 9 Mayıs 2014’te çıkan büyük bir yangınla büyük oranda hasar görmüştü. 150 yıllık konağın yanma sebebinin  dışarıdan yapıya girenlerin çıkardığı ateş olduğu resmi raporlara yansımıştı. Yangından sonra ise Büyükşehir Belediyesi, tarihi konağın aslına uygun bir şekilde restore edeceğini kamuoyuna deklare etmişti. Bu kapsamında yıl başında, konağın restorasyonu için 2.8 milyon lira bütçe ayrıldığı basında yer almıştı. 


HİÇBİR İLERLEME YOK 

Yangının üzerinden 16 aydan uzun bir zaman geçmesine rağmen, Büyükşehirin ilan ettiği restorasyon çalışmalarında ise hiçbir ilerleme kaydedilmedi. 150 yıllık konakta dün çekilen fotoğraflar, tarihi yapının kaderine terk edildiğini gösteriyor. Yanmış odun parçalarının dahi ilk günkü gibi yerlerde durduğu konakta restorasyonun ne zaman başlayacağı belirsiz. Restorasyonla ilgili olarak Büyükşehir’in “Restorasyon başlayacak” açıklamaları dışında bir gelişme henüz yok. 


KONAĞIN TARİHİ 

19. Yüzyıl Türk konut mimarisinin birçok özelliğini taşıyan yapı, ahşap karkas üzeri bağdadi yapım tekniğinde inşa edilmiş. Zemin ve iki normal kattan oluşan tarihi yapının zemin kat kuzey cephesinde moloz taş duvar dikkat çekiyor. İç sofalı bir plan düzenlemesine sahip olan konak, ortada sofa, sofanın etrafında da odalardan oluşuyor. Fransız gazeteci-yazar Claude Farrare, Mustafa Kemal ile 1922 yılında Portakal Hafız Konağı’nda görüşmüş.


Manşet Kocaeli


Geri Dön