27 / 12 / 2024

Tokat Sık Dişini Helası restore edilecek!

Tokat Sık Dişini Helası restore edilecek!

Tokat'ta uzun yıllar umumi tuvalet olarak kullanıldığı belirtilen ve de halk arasında " Sık Dişini Helası " diye bilinen, 16. yüzyıldan kalma yapı, restore edilecek.



Tokat'ta uzun yıllar umumi tuvalet olarak kullanıldığı belirtilen ve halk arasında "Sık Dişini Helası" diye bilinen, 16. yüzyıldan kalma yapının restore edileceği bildirildi.


Günümüzde depo olarak kullanılan yapıyı inceleyen Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Tokat'ın tarihte önemli bir ticaret merkezi olduğunu söyledi.


Kentte "Sık Dişini Helası" olarak bilinen yapının bir dönem umumi tuvalet olarak kullanıldığını belirten Eroğlu, "Yapı, 16. yüzyılda inşa edilmiş. Tarih kitaplarında anlatılanlara göre, o dönemlerde buranın çok büyük bir ticaret merkezi olduğu söyleniyor. Bu ticaret merkezinde de ecdat, insanların gelip ihtiyaçlarını giderebilecekleri yer olarak burayı düşünmüş" diye konuştu.


Eroğlu, yapının, Cumhuriyet'in ilk yıllarına kadar kullanıldığını ve daha sonra kapısına kilit vurulduğunu dile getirerek, burayı insanların gezeceği bir mekan haline dönüştürmeyi hedeflediklerini söyledi.


Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünden izin alarak burada restorasyon çalışması başlatacaklarını bildiren Eroğlu, şunları kaydetti:


"Burası, ecdadımızın temizliğe ne kadar önem verdiğinin ve insanların ihtiyaçlarına yönelik şeyler yaptığının bir göstergesi. Ecdadımız, insanların ihtiyaçlarını giderecekleri böyle mekanlar yapmış. Biz de ecdadımızın bize bıraktığı bu mirası eski haline büründürüp en azından insanlarımıza 'bakın ecdat 500 yıl önce bunları düşündü, böyle mekanlar yaptı' deyip, Tokatlı'ya, Tokat'ın dışından gelip buraları gezen insanlara, Sık Dişini Helası'nın o dönemlerde ihtiyaca cevap verdiğini göstermiş olacağız."


Eroğlu, yapının onarım sonrası Tokat turizmine kazandırılacağını söyledi.


 


- "Sık Dişini Helası"


"Sık Dişini Helası", tarihi Sulusokak'taki Katırcılar Hanı ile Ulu Cami arasında bulunuyor.


Yapının doğu yönündeki duvarına yapılmış orijinal su şebekesinin bozulmadan günümüze dek ulaşması dikkati çekiyor.


Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü kayıtlarında da yer alan yapının kapılar haricinde duvarlarında açıklık bulunmuyor ve aydınlatma, kubbedeki açıklıklardan sağlanıyor.


 "Sık Dişini Helası"nın, geleneksel Anadolu mimarisinde sadece mahremiyet gerektiren su yapılarında bulunan özellikleri taşıdığı ifade ediliyor.


AA



Geri Dön