02 / 05 / 2024

Süleymaniye Tıp Medresesi restore edilecek!

Süleymaniye Tıp Medresesi restore edilecek!

Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan Süleymaniye Tıp Medresesi restore edilecek. Bakanlık, kitap restorasyonları, eserlerin zararlı haşerattan temizlenmesi gibi çalışmalar için de dev bir bütçe ayırdı.



Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde olan ve toplam 22 kütüphanesiyle hizmet veren Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı, bu yıl yeni yazma eserlerin sergilenmesi için Süleymaniye Tıp Medresesi'ni restore edecek. 5,5 milyona ihale edilen projenin Haziran ayında tamamlanması bekleniyor.


337 ESER RESTORE EDİLDİ


Bakanlık, 2015 yılında yazma eser kütüphanelerinde bulunan klasik eserlerin korunması ve restorasyon çalışmaları kapsamında 2,3 milyon TL bütçe kullanıldığını açıkladı. Bu kapsamda Süleymaniye Kitap Şifahanesi'nde 52, Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü'nde 148, Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi'nde 137 eserin restorasyonunun tamamlandığı kaydedildi.


KİTAPLAR SAYISALLAŞACAK


Restorasyon sırasında 20 bin 181 eserin temizliği yapılırken, 2 bin 588 eser ise düşük sıcaklık uygulamasına tabi tutuldu. Bakanlık, kitap restorasyonları, eserlerin zararlı haşerattan temizlenmesi, düşük sıcaklık uygulamaları ve müzelerde bulunan yazma eserlerin sayısallaştırılması çalışmaları için “Yazma Eserlerin Korunması Projesi” kapsamında 2016 yılında ise 2,5 milyon TL ödenek ayırdı.

Yazma eserlerin tercümesi yapılacak


Binbir (1001) Eser Projesi kapsamında da bu yıl başta Fatih Kitaplığı'nda bulunanlar olmak üzere hiç tercümesi yapılmamış yazma eserler de okuyucuyla buluşturulacak. Proje kapsamında bakanlık, 4 milyon TL ödenek ayırdı. Yazma eser envanterinde yer alan

Kur'an-ı Kerim nüshaları arasından, 2015 yılında basılan Şeyh Hamdullah Mushaf-ı Şerifi'ne ilaveten 2016 yılında Hasan Rıza Hatlı Mushaf-ı Şerif'in de tıpkı basımının gerçekleştirilmesi planlanıyor.



Ayfer MALLI/Yeni Şafak


Geri Dön