02 / 05 / 2024

1994 yılında Süleymaniye'de tarihi evler restore edilecekmiş!

1994 yılında Süleymaniye'de tarihi evler restore edilecekmiş!

1994 yılında Süleymaniye'deki tarihi Türk evleri, Turizm Bakanlığı ile İstanbul Üniversitesi arasında imzalanan bir protokolle restore edilecekmiş. İlk etapta 18 ev restore edilerek ''öğrenci turizmi''ne kazandırılacakmış.



1994 yılında Süleymaniye de tarihi evler restore edilecekmiş!


Süleymaniye onarılıyor


İstanbul'un tarihi Süleymaniye semtinde, yıllardır ihmal kurbanı olan Türk mimarisinin en güzel örnekleri, sonunda yeniden yaşama dönüyor. Turizm Bakanlığı ile İstanbul Üniversitesi arasında imzalanan bir protokolle tarihi evler, restore edilerek ''öğrenci turizmi''ne kazandırılacak. İlk etapta 18 ev restore edilecek. Bu çalışmanın semte canlılık getireceği ve girişimcilere örnek olacağı belirtiliyor...


    İSTANBUL Üniversitesi'ne ait 16 Süleymaniye evini öğrenci turizmine açarak yeni bir işlev kazandırmak için, Turizm Bakanlığı ve üniversite arasında bir protokol imzalandı. Bakanlık tarafından restore ettirilecek ahşap evler, öğrenci ve öğretim üyelerinin konaklayabilecekleri oteller, kültür merkezi, sahaflar, sanat evi ve misafirhanelere dönüştürülecek.

    Turizm Bakanı Abdülkadir Ateş ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Berkarda tarafından imzalanan işbirliği protokolü ile 18 binanın restorasyon maliyeti Turizm Bakanlığı tarafından karşılanacak. Bölgenin altyapısını da İstanbul Büyükşehir Belediyesi yapacak. Evlerden yarısı üniversiteye verilecek, yarısının kullanımı da bakanlığa bırakılacak. Bakanlığa ait evler de turizm amaçlı kullanılacak.

    Turizm Bakanı Abdülkadir Ateş, 16 binadaki çalışmaların, bölgedeki diğer evlere de yansımasını arzu ettiğini söyledi. Bakan Abdülkadir Ateş, 2.5 yıl önce bakanlıkça doğal ve kültürel değerlerin korunması ve turizm amaçlı kullanılması programını başlattıklarını, çalışmanın da bu kapsamda olduğunu vurguladı. Bakan Ateş, şunları söyledi: 

   ''Başta İstanbul olmak üzere, bu tür özelliklere sahip eserlerimizi Türkiye'nin her yerinde restore etmek, bu değerlerin bizden sonraki kuşaklara taşımak amacıyla bu programı başlattık. Kendi kültürümüzün, tarihimizin eserleri başta olmak üzere, bu ülkede yaşayan diğer eserlere de aynı şekilde sahip çıkacağız.''

    Bu yıl, 6-8 milyarlık harcamayla daha çok etüt proje çalışmaları yapılacağı da belirtildi. Rektör Prof. Dr. Bülent Berkarda da, yıllarca sürüncemede kalan proje ile öğrenci turizminin canlanacağını belirtti. Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen ise tarihi değerleri yaşatmanın bir insanlık görevi olduğunu belirterek projeye destek vereceklerini söyledi.


Bülent DEMİR


Hürriyet Gazetesi 6 Şubat 1994



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön