28 / 04 / 2024

1994 yılında Akaretler Evleri kaderine terk edilmiş!

1994 yılında Akaretler Evleri kaderine terk edilmiş!

1994 yılında Beşiktaş'taki tarihi Akaretler Sıra Evleri kaderine terk edilmiş. Mimar Sarkis Balyan tarafından inşa edilen, mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait tarihi evler restore edileceği günü bekliyormuş.



1994 yılında Akaretler Evleri kaderine terk edilmiş!


Tarih can çekişiyor


İstanbul Beşiktaş'ta harabe görünümüyle yürekleri sızlatan 150 yıllık tarihi Akaretler Evleri restore edileceği günü bekliyor


Osmanlı İmparatorluğu'nun gerileme devrinde 33 yılda inşa edilen ''Akaretler Evleri'' kaderine terk edildi. Vakıfları Korumu Müdürlüğü'ne ait olan evler uzun süredir restore edilmeyi bekliyor. Atatürk'ün bir süre kiracı olarak kaldığı bölüm ise korunma kapsamına alınmış olmasına rağmen henüz gerekli çalışmalara başlanmadı.


Rum asıllı mimar


Bu tarihi binalar, mutlakiyet yönetimine karşı başkaldırı hareketlerinin ve Osmanlı aydın sınıfının gizli cemiyetlere yönelmeye başladığı II. Abdülmecit (187-1909) zamanında yaptırılmıştı. O yıllarda çok büyük harcamayla Rum asıllı Mimar Sarkis Balyan tarafından inşa edilen Akaretler Evleri'nde şimdilerde vakıf personeli barınıyor.


Eski paralar çıkıyor


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Net Yapı Holding ortaklığıyla restore edilecek olan Akaretler Evleri'nin, hak ettiği sanatsal değeri ne ölçüde göreceği merak ediliyor. Bu arada çevre sakinleri, tarihi yapıların etrafında gerçekleştirilen temel kazma işlemleri sırasında eski paralara rastlandığını da söylüyorlar.


Sabah Gazetesi 1 Eylül 1994



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön