Ekonomi

IMF: ABD uzun süre faiz artırımlarına devam etmeli!

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, ABD'de uzun süreli bir sıkı para politikasının gerekli olduğunu belirterek, "Enflasyonun yüzde 2 hedefine düşürülmesi için faiz oranlarının bir süre daha yüksek olması gerekecek" dedi.ABD’de tüketici talebinin, önce tasarruflarla ve son zamanlarda harcanabilir gelirdeki artışla desteklenerek korunduğuna dikkat çeken Georgieva “ABD ekonomisi ne kadar dirençli olduğunu gösterdi

ABD ekonomisinin mevcut durumuna ilişkin denetimin öncü bulgularının paylaşıldığı basın toplantısında konuşan Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva ülke ekonomisi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

ABD’de tüketici talebinin, önce tasarruflarla ve son zamanlarda harcanabilir gelirdeki artışla desteklenerek korunduğuna dikkat çeken Georgieva “ABD ekonomisi ne kadar dirençli olduğunu gösterdi. Bu yıl yüzde 1,2 oranında bir büyüme bekliyoruz. Bu büyümenin 2024'e kadar ivmesini koruması de yine beklentiler arasında. İşsizlik yavaş yavaş yükselerek 2024'ün sonunda yüzde 4,5'e yaklaşacak. İş gücü piyasası güçlü pozisyonunu koruyor” diye konuştu.

ENFLASYON FED HEDEFİNİN ÜSTÜNDE

Bloomberght.com’un haberine göre çekirdek enflasyonun, bu yılın sonuna doğru azalarak yüzde 4'e gerileyeceğini belirten Georgieva, “Enflasyon 2024 yılı boyunca Fed'in orta vadeli hedefinin üzerinde kalacak. Rakamı yüzde 2 hedefine geri getirmek için uzun süreli sıkı bir para politikasına ihtiyaç duyulacak. Faiz oranlarının 2024'ün sonlarına kadar yüzde 5,25 ile yüzde 5,5 arasında kalacağını tahmin ediyoruz. Oranlar bir süre daha yüksek seyretmeli. Kamu borcunun azaltması için daha fazlasını yapmak gerekecek. Son birkaç yılda tedarik zincirlerinin dayanıklılığına ilişkin küresel endişeler arttı.

 

MESTER: FAİZ ARTIŞI İHTİMALİ MASADA

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ise son enflasyon verisinin hayal kırıklığı yarattığını belirterek, “ Önümüzdeki toplantıda faiz artışı ihtimali masadaki yerini koruyor. Haziran ayındaki toplantıda her seçenek değerlendirilecek. Enflasyon rakamları hala çok yüksek ve endişe verici. İnatçı enflasyon ve artan tüketici harcamaları Fed’in fiyatları kontrol altına almak için daha fazla faiz artışı yapmasını gösteriyor. ABD’de PCE enflasyon verisi, enflasyonun yüzde 5’e yakın kalarak Fed’in yüzde 2 hedefinin oldukça üzerinde seyrettiğini ortaya koymuştu. Fed yetkilileri arasında faiz artışlarının devam edip etmemesi konusunda görüş ayrılıkları bulunuyor. Bazı isimler 13-14 Haziran’da yapılacak olan Fed toplantısında artışlara bir süre ara verilmesi yönünde açıklama yapmıştı.