Ekonomi

IMF Başkanı’ndan uyarı: Dünyada yoksulluk ve açlık tehlikesi gelecekte daha da artacak!

Küresel piyasalarda güçlü toparlanmanın zor olduğunu belirten IMF Başkanı Georgieva, dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 3’den daha az büyüyeceğini öngördü. Georgieva, gelecekte dünya ekonomisini bekleyen açlık ve yoksulluk tehlikesine de dikkat çekti. Dünya ekonomisinin 2023 yılında yüzde 3’ten az büyümesini beklediğini dile getiren Georgieva , küresel ekonomik büyümeyi gelecek 5 yıl içerisinde yüzde 3 olarak öngördüklerini bildirdi

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, kısa vadede küresel piyasalarda güçlü toparlanma görülmesinin çok zor olduğu görüşünde. Dünya ekonomisinin 2023 yılında yüzde 3’ten az büyümesini beklediğini dile getiren Georgieva , küresel ekonomik büyümeyi gelecek 5 yıl içerisinde yüzde 3 olarak öngördüklerini bildirdi.

IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları öncesi katıldığı etkinlikte konuşan Georgieva, gelişmiş ekonomilerin çoğunda şaşırtıcı derecede dirençli iş gücü piyasaları ile tüketici harcamalarına ve Çin'in yeniden açılmasının sağladığı iyileşmeye rağmen dünya ekonomisinin 2023 yılında yüzde 3'ten az büyüyeceğini öngördü.  

YÜKSEK FAİZ TALEBİ BASKILIYOR

Yüksek faiz oranlarının talebi baskıladığını, bu nedenle ABD ve Euro Bölgesi'nde ekonomik faaliyetlerin yavaşladığına işaret eden Georgieva, gelişmiş ekonomilerin yaklaşık yüzde 90'ının büyüme oranlarında bu yıl bir düşüş yaşanmasının beklendiğini dile getirdi.

Georgieva, düşük gelire sahip ülkeler açısından borçlanma maliyetlerinin, ihracatlarına yönelik talebin zayıfladığı bir dönemde yükseldiğine işaret etti. Georgieva, kişi başına düşen gelir artışlarının ise gelişmekte olan ekonomilerin altında kaldığına değinerek bunun düşük gelirli ülkelerin diğer ülkelere  yetişmesini daha da zorlaştıran ciddi bir darbe olduğunu ileri sürdü.

YOKSULLUK VE AÇLIK ARTACAK

Uluslararası Para Fonu Başkanı Kristalina Georgieva, ekonomik büyümenin yavaşlamasının yanı sıra dünya ekonomisini bekleyen bir başka tehlikenin ise yoksulluk ve açlık olduğuna dikkat çekti. Georgieva, açlık ve yoksulluğun Covid-19 salgının başlattığı tehlikeli bir eğilim olarak daha da artabileceği uyarısında bulundu.

YÜKSEK ENFLASYON ENGELİ

Geçtiğimiz yıllardan örnekler veren IMF Başkanı Georgieva, öncekiz yıllarda güçlü ve eş güdümlü para politikaları ile maliye politikası eylemlerinin çok daha kötü sonuçları engellediğini hatırlatırken, ancak artan jeopolitik gerilimler ve hala yüksek bir seyrine devam eden enflasyonla güçlü bir toparlanmanın zor olduğu görüşünü dile getirdi.

Küresel ekonomik büyümenin gelecek 5 yılda yüzde 3 civarında kalmasının tahmin edildiğini kaydeden Georgieva, 1990 yılından bu yana en düşük orta vadeli büyüme tahminlerinin ve son 20 yılın ortalaması olan yüzde 3,8'in çok altında olduğunu ifade etti.

Georgieva, ekonomilerin hızlı bir şekilde toparlanması için enflasyonla mücadelenin yanı sıra finansal istikrarı korumanın da önemli olduğuna işaret ederek fiyat istikrarı ve finansal istikrar sağlanmadan güçlü bir büyümenin yakalanmasının zor olduğunu savundu.