Ekonomi

IMF Türkiye'nin büyüme tahminini açıkladı!

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin ekonomik büyüme tahmini 0,3 puan azaltılarak yüzde 2,7’ye çekti. Gelecek yıla yönelik büyüme tahmini 0,6 puan artırılarak 3,6’ya yükseltildi

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye ekonomisinin bu yıla yönelik ekonomik büyüme tahmini 0,3 puan azaltılarak yüzde 2,7’ye çekti. Gelecek yıla yönelik büyüme tahmini 0,6 puan artırılarak 3,6’ya yükseltildi. IMF raporda, Avrupa’nın bu yıl için ekonomik büyüme tahmininin 0,2 puan artırılarak yüzde 0,8’e yükseltildiğini duyurdu.

IMF AVRUPA'NIN BU YIL BÜYÜME TAHMİNİNİ ARTIRDI!

IMF, “Avrupa Bölgesel Ekonomik Görünüm” raporunda Avrupa’nın eş zamanlı olarak enflasyonu düşürürken ekonomik büyümesini de sürdürebilmek gibi zor bir görevle karşı karşıya olduğu belirtilirken, bölgede enflasyonun son dönemdeki düşüşe rağmen halen çok yüksek seviyede olduğu kaydedildi.

IMF raporunda, Avrupa’nın bu yıl için ekonomik büyüme tahmininin 0,2 puan artırılarak yüzde 0,8’e, 2024 yılı için ise 0,3 puan azaltılarak 1,7’e düşürüldüğü belirtildi.


AVRUPA EKONOMİLERİ BU YIL 1,2 BÜYÜYECEK!

Raporda, gelişmiş Avrupa ekonomilerinin büyüme oranlarına da değinildi ve yüzde 0,7 büyüme kaydetmesinin, büyümenin gelecek yıl ise 1,4’e yükselmesinin beklendiği bildirildi.

IMF raporunda, gelişmekte olan Avrupa ekonomilerindeki büyümenin bu yıl 0,7 puan artırılarak yüzde 1,2’ye yükseltildiği, 2024 yılı için büyüme tahminin ise 0,1 puan azaltılarak yüzde 2,4’e çekildiği kaydedildi.

Kuruluşun raporunda, gelişmiş Avrupa ekonomilerinde enflasyonun bu yıl yüzde 5,6’ya, gelecek yıl ise yüzde 3'e gerilemesinin beklendiği kaydedildi. Raporda, Avro Bölgesi’nin bu yıl için büyüme tahmininin 0,3 puan artırılarak 0,8’e, gelecek yıl için ise 0,4 puan azaltılarak 1,4’e çekildiği hatırlatıldı.

KRİZE NEDEN OLABİLİR!

Raporda Avrupa’nın ekonomik görünümüne ilişkin risklere de  değinildi. Rapora göre;  “Finansal istikrar riskinin kontrol altına alınamaması krize ve düşük büyümeye yol açabilir.” uyarısında bulunuldu.

Raporda, sıkılaştırılmış para politikasının finans sektörünün endişelerini artırabileceği, yine daralan istihdam piyasasının ve enerji fiyatlarında yaşanabilecek olası artışların büyümeyi baskılayarak yeniden enflasyonun artmasına neden olabileceği kaydedildi.

IMF raporunda, para politikası-enflasyon ilişkisine dair şu değerlendirmelere yer verildi; “Enflasyonu kararlı bir şekilde merkez bankası hedeflerine indirmek için sıkı para politikasına ihtiyaç var. Avro Bölgesi'nde politika faizlerinde daha fazla artışa ihtiyaç duyulurken, gelişmekte olan Avrupa ekonomilerindeki merkez bankaları da reel oranların düşük, işgücü piyasalarının sıkı, temel enflasyon kalıcılığının yüksek olduğu ekonomilerde daha fazla sıkılaştırma yapmaya hazır olmalıdır.”

Hükümetlerin mali konsolidasyon konusunda daha kararlı olmalarının önerildiği raporda, sıkılaştırılmış para politikasının enflasyonun düşürülmesini destekleyeceği belirtildi.