02 / 05 / 2024

IMF'den Asya bölgesi liderlerine uyarı 'Olağanüstü belirsizliklerle dolu bir yıl geliyor'

IMF'den Asya bölgesi liderlerine uyarı 'Olağanüstü belirsizliklerle dolu bir yıl geliyor'

IMF Başkanı Georgieva, 2023 yılında Asya bölgesinde belirsizliklerin ve risklerin çok yüksek olacağını belirterek, devlet liderlerini ve merkez bankası başkanları tedbir almaları konusunda uyardı.



Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'in otuz yılın en yavaş büyümesini gerçekleştirmesi bekleniyor. Çin'de sıfır covid politikası, emlak krizi ve yükselen küresel enflasyon nedeniyle kriz derinleşirken IMF'den ciddi bir uyarı geldi. IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Singapur’daki Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği zirvesinde yaptığı konuşmada, 2023 yılının son derece belirsiz ve risklerle dolu bir yıl olacağını belirtti. Asya bölgesi liderlerini ve merkez bankacılarını olağanüstü belirsizliğin olduğu bir yıla hazırlanmaları konusunda uyaran Georgieva, bu şokların ne kadar süreceğinin ve başka hangi şokların geleceğinin belirsiz olduğunu bu nedenle dayanıklılığın güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Georgieva, "2023 yılında devletler şoklarla mücadele için tüm politika araç setini kullanmaya hazırlıklı olmalı” diye konuştu. Para Analiz sitesinin Financial Times'tan aldığı habere göre, Asya'da enflasyonun yüzde 4 gibi nispeten düşük olmasına rağmen enflasyonist baskıların arttığını belirten Georgieva, para birimlerinin dolar karşısında değer kaybetmesinden kaynaklanan sorunlara dikkat çekti.

Fransa ve Türkiye de uyarılmıştı

IMF daha önce de Fransa ve Türkiye'ye uyarılarda bulunmuştu. Fransa'nın işsizlikle mücadele ederken çeşitli riskleri göze alarak GSYH'nın yüzde 2'sinden fazla harcama yapmıştı. Hükümetin işletmelerin kapanmaması için verdiği desteğin bütçeye yükünün giderek arttığı kaydedilirken, IMF, Fransa'da kamu borcunun artmaması için önümüzdeki yıldan itibaren mali politikalarını güncellemesi ve bütçe açığını düşürecek ayarlamalar yapılması çağrısını yaptı. Fransa ekonomisine ilişkin rapor hazırlayan IMF, ülkenin 2023 yılının başından itibaren mali durumunu gözden geçirmesi gerektiği ve ekonomisini konsolide etmesi gerektiğini bildirdi. Raporda ayrıca Fransa'ya emeklilik yaşını düşürmesi, işsizlik reformunu tamamlaması ve kamusal hizmetlere ilişkin yapısal reformlara odaklanılması çağrısında bulunuldu.

IMF Türkiye'ye de faiz artışı tavsiyesinde bulunmuştu. Türkiye ile ilgili yapılan değerlendirmede enflasyonla mücadele için faiz artışına gidilmesi ve ekonomi yönetiminin başındaki Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) bağımsızlığına da vurgu yapılmıştı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön