Kentsel Dönüşüm

İMO Başkanı Ali Akgün’den dönüşüm çağrısı: Yöneticiler şehri depreme hazırlamalı!

Kocaeli İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Akgün yaptığı açıklamada kentsel dönüşümün ciddiye alınmasını gerektiğini dile getirerek, yönetenlerin birinci derecede sorununun kenti depreme hazırlamak olduğunu söyledi.

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak gerçekleşen ve 10 şehirde çok büyük yıkımlara  sebep olan depremden sonra Kocaeli’de de yapı stoğu denetlenmiş, toplamda 250 bin bina taranmıştı. Kocaeli İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Akgün konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada her an deprem felaketi yaşayabileceğimizi ve buna karşılık kentsel dönüşüm için geç kalındığını söyledi.

Kocaeli Gazetesi’nden Aygün Baş imzalı habere göre bir an önce kentsel dönüşümün ciddiye alınarak harekete geçilmesini dile getiren Ali Akgün konuşmasında şunları dile getirdi: “Bizim İnşaat Mühendisleri Odası olarak asıl hedefimiz dirençli, afetlere dayanıklı kentlerde yaşamak. Kocaeli'de de bunun örneklerini görmek istiyoruz. Bizlerin kentsel dönüşümü ciddiye almamız, kentsel dönüşüm ile ilgili çalışmaları bir an önce başlatmamız gerekli. Biz oda olarak 6 Şubat’ta meydana gelen deprem sonrası Kocaeli’de 250 bin yapının taranmasını yapıp, yapılarla ilgili bilgileri toplayıp Büyükşehir Belediyesi'ne teslim ettik. Bir an önce kentsel dönüşümün başlaması gerekli. Her gün daha da geç kalıyoruz. Her yerde konuşuluyor fakat hemen sonrasında hiçbir şey hatırlamıyoruz.


TOPLUMA LİDERLİK EDEN İSİMLER OLMALI

Bizim hedeflediğimiz yalnızca yapıların yerinde dönüşmesi değil, gelecek 150-200 senesine damga vuracak, planlayacak ve insanların hayatını kolaylaştıracak kentlerin oluşması için de kentsel dönüşüm gerekiyor. Ulaşımın, altyapının, trafiğin, eğitimin, yeşil alanların da içine girdiği büyük çapta kentlerin yeniden dönüşmesi için istiyoruz. Şehrin siyasi, yerel, idari ve sivil aktörleri; kentsel dönüşümü engelleyici, buradan siyaset veya rant elde edenler değil, önünü açan toplumu cesaretlendiren ve liderlik eden isimler olmalı. Türk Mimar Mühendisler Odaları Birliği TMMOB olarak bizlerin istediği şey bir an önce şehrimizde kentsel dönüşümün başlatılması ve sonuçlandırılması. Şu anda ne zaman deprem olacağı ile ilgili olarak ilgili hiçbir fikrimiz yok.

HİÇ KİMSENİN ÖLMEDİĞİ BİNALAR OLMASINI İSTİYORUZ

Herkesin bildiği, yakın zamanda mega kent İstanbul'da büyük bir deprem beklediğimiz. Sonuç olarak kentte yapılan, yapılanmaların büyük bir bölümü de deprem sonrası müdahale. Arama kurtarma timleri kuruluyor şu anda. İnşaat Mühendisleri Odası'nın ya da benim isteğim bir teknik adam olarak bu kentte deprem sonrası müdahale değil, deprem öncesi inşa edilen yapıların güvenli hale gelmesi, kentsel dönüşüm olması. Deprem sonrasında binanın altından bir iki canlı çıkarmaktan daha önemli olanı hiç kimsenin ölmeyeceği hiçbir bina enkazının altında insanın kalmayacağı yapılar olmasını istiyoruz. Yani asıl kahramanlık depremin ardından enkazın altından iki tane adam çıkarmak değil. Bizim için asıl kahramanlık bir kenti olmadan önce depreme hazırlamak. Ben bunu yaparsam evet hem başında bulunduğum kurumun hem de mesleğimin hakkını vermiş olacağım. Bu konuda olması gereken depremden sonra kimsenin enkaz altında kalmadığı çözümler üretmek.

BİR AN ÖNCE BAŞLAMAMIZ GEREKLİ

O nedenle yönetenlerin 1. derecede sorunu şehri depreme hazırlamak. Daha planlama aşaması gerekli. Yurttaşın değerlendireceği, katkı sunacağı, fikir vereceği projelerin ortaya koyulması gerekli. Bu olduktan sonra biz yurttaşın direncini ölçeceğiz. Direniyor mu direnmiyor mu? Tatmin oldu mu olmadı mı? 4 tane ağır hasarlı bina var Kocaeli'de. Halen birisi itiraz ediyor. Başka bir kişi atanıyor. Bina yıkılmasın, ayakta kalsın diyorlar mahkemeler de bununla uğraşıyor. 1.190 tane orta hasarlı yapı var. Bu orta hasarlılar için güçlendirme yapılması gerekli. Bir adam hastaysa bunun bir işaretleri de vardır ve bunun bir raporu vardır. Orta hasarlı ise bu orta hasarlı. Orta hasarlarının güçlendirme yapılması gerekli.  Zemin iyileştirmesi gerekli. Parça parça konuştuğumuz zaman çözümü de çok zor olur. Kentsel dönüşümü ciddiye almamız ve bir an önce başlatmamız gerekli.”

 

Belediyeler iki şehirde arsa, lojman ve iş yeri satıyor!

Rezerv alanlarda kira yardımı ödenecek mi? Deprem bölgesinde son dakika! Bakan Kurum açıkladı!

TOKİ Ankara Beypazarı kura sonuçları 30 Eylül 2024!