İMSAD EUbuild Enerji Verimliliği Projesi için toplandı!
İMSAD, binalarda enerji verimliliği konusunda finansman modelleri geliştirmek hedefiyle Avrupa Komisyonundan sağlanan fonla hayata geçirilen EUbuild Enerji Verimliliği Projesinin ilk adımında finans sektörüyle iş birliği için bir araya geldi....
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), binalarda enerji verimliliği konusunda finansman modelleri geliştirmek hedefiyle Avrupa Komisyonundan sağlanan fonla hayata geçirilen EUbuild Enerji Verimliliği Projesinin ilk adımında finans sektörüyle iş birliği için bir araya geldi.
İMSADın liderliğinde, aralarında Arnavutluk, Belçika, Bosna Hersek, Makedonya, Karadağ, Sırbistanın da bulunduğu 9 ülke ve 49 ortak ve iştirakçiyle uygulamaya koyulan AB Mevzuatı Çerçevesinde Yapılarda Enerji Verimliliğinin Finansmanı ve Hukuki Düzenlemeler ile İlgili Sektörlerarası İşbirliği Projesi, binaların enerji verimliliğinin geliştirilmesi konusunda yeni finansman modelleri oluşmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.
31 Mayıs Salı günü Conrad Otelde düzenlenen yuvarlak masa toplantısında konuşan İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç, Türkiye, bu yıl enerji ithalatına 50 milyar dolara yaklaşan bir fatura ödemesi söz konusu İnşaat ve finans sektörleri, ülkemizi bu ağır faturadan kurtarmak için sorumluluk anlayışıyla hareket etmelidir. Bu konuda güçlü bir koordinasyon merkezi olacak Türkiye Enerji Ajansına ihtiyaç var dedi.
ABnin 2020 yılında binalarda enerji tüketimini %20 oranında azaltmayı hedeflediğini, bunun yanı sıra 2021 yılından başlayarak yeni binaları sıfır enerji tüketen hale getirmeyi de planladığını hatırlatan Bilmaç, Türkiyede bu konuda geç kalındığını, farkındalığı tüm kesimlerde hemen yaratarak hızlı karar üretmek gerektiğini belirtti. Bu konuda güçlü bir koordinasyon merkezi olacak Türkiye karar alacak mekanizmanın eksikliğine dikkat çekti.
Prof. Alkin: Yeniden yapılandırmaya 10 milyar TL akacak
İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin de dünya nüfusunun 2020de 7 milyar doları aşacağını, 1,6 milyar insanın daha orta sınıfa geçeceğini belirterek, bunun 600 milyonunun Çinli olacağını söyledi. Prof. Dr. Alkin, Trend yeniden Asyaya dönüyor. Çin ve Hindistan lokomotif ülke olma özelliklerini perçinleyecek. OECD çevreyi koruma kaygısıyla enerji üretiminde kömürün yerini minimumda tutmaya çalışırken, bu iki ülke rekabet edebilir konumlarını sürdürmek amacıyla kömür kullanmaya devam edecek. Bugünden 2030 yılına kadar, karbon emisyonundaki artışın yüzde 97si OECD Dışı ülkelerden kaynaklanacak. Çin, Hindistan ve Ortadoğu bu artışın yüzde 75inin gerekçesini oluşturacak şeklinde konuştu.
Türk inşaat sektörünün günümüzdeki büyüklüğünün 91 milyar TLye ulaştığını, bunun üçte birini yani 30 milyar TLsini inşaat malzemesi sanayinin oluşturduğunu kaydeden Prof. Dr. Alkin, 2020li yıllarda 60 milyar TLye ulaşacak inşaat malzemesi hareketliliğinin 10 milyar TLsinin binalardaki yeniden yapılandırmaya ayrılacağını dile getirdi.
İMSAD, binalarda enerji verimliliğinde koordinasyonu üstlenmeye talip!
İMSAD Genel Sekreteri Selda Başbuğoğlu, Türk inşaat sektörünün büyüklüğüne ilişkin sayısal verileri paylaştığı konuşmasında, sektörün 2011de %17,1 büyüdüğünü, istihdamdaki payının direkt %5,7; dolaylı %19,3 oranında gerçekleştiğini, 2011-2015 büyüme hedefinin ise %14,5 olduğunu ifade etti.
Enerji Verimliği Strateji Belgesine göre 2023 yılına kadar Türkiyenin birincil enerji ihtiyacının en az %20 azaltılması gerektiğine dikkat çeken Başbuğoğlu, binalarda enerji kimlik belgesi aşamasına gelindiğini, ancak entegre politika ihtiyacının kendini hissettirdiğini söyledi. Başbuğoğlu, İMSAD olarak, bu konuda koordinasyon görevini üstlenmeye hazırız dedi.
EUbuild EE Proje Koordinatörü Aygen Erkal da 2012 yılı sonuna kadar sürecek proje kapsamında ülkelerde araştırmalar yapılacak, bu araştırmaların sonunda da kapsamlı bir rapor ortaya konacağını, İstanbulda ve Brükselde uluslararası konferanslar düzenleyeceklerini; bunun için de finans sektörü, Sivil Toplum Kuruluşları, kamu, medya, özel sektör ve üniversitelerle işbirliği yapacaklarını belirtti.
EUbuild EE Proje Araştırmacısı Bülent Karapınar ise Avrupa Birliğinde ön plana çıkan finansman yöntemlerini şöyle sıraladı: İmtiyazlı krediler, teşvikler, sübvansiyonlar, 3. Taraf finansmanı, kullanılan enerji üzerinden tasarruflar, vergi iadesi, vergi indirimi ve KDV indirimi
İMSAD Yönetim Kurulu Üyeleri toplantıda; Bankalar, enerji verimliliğine stratejik sektör olarak bakmalı. Özellikle finans kurumlarının binalarda enerji verimliliğini stratejik konu olarak ele almaları gerektiğini vurguladılar. Ayrıca Türkiyenin Enerjiyi elde edenlerle kullananlar arasında da köprü ülke konumunda olduğunu ve binalarda enerji verimliliğinin bu coğrafyanın tamamı için geçerli bir model olduğu ortak görüşünü paylaştılar.
Finans Sektörü: Konuyu gündemimize almaya hazırız!
Finans Sektörü Yuvarlak Masa Toplantısı, Şekerbank, İş Bankası, Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Finansbank, ING Bank, Türkiye Kalkınma Bankası ve Türkiye Sınaî Kalkınma Bankasından temsilcilerin katılımıyla gerçekleşti.
İMSAD üyelerinin Ankaraya çözüm önerilerimizi birlikte götürelim çağrısında bulunduğu bankacılar, enerji verimliliğinin finansmanı konusunda talep oluşabilmesi için toplumda öncelikle farkındalık yaratılması gerektiğine dikkat çektiler. Enerji verimliliği yönetimini üstlenecek aracı şirketlerini sayısının ve etkinliğinin artırılması gerektiğini belirten finans sektörü temsilcileri, Konuyu gündemimize almaya hazırız diyerek çağrıya olumlu cevap verdiler.