ABD'de 'Türk Kamu İnşaat Sektöründe Enerji Verimliliği' brifingi!
ABD Ticaret ve Kalkınma Kurumu (USTDA), "ESCO Projeleri İçin Fırsatlar ve Türk Kamu İnşaat Sektöründe Enerji Verimliliği Teknolojisi" başlıklı iş brifingi düzenledi
Kamu binalarında enerji verimliliği ve enerji hizmet şirketlerinin (ESCO) kalkınması ve faaliyetleri konusunda, Türkiye'den bakanlık ve kamu kurumları ile özel sektör temsilcilerinden oluşan 15 kişilik heyet, USTDA'nın sponsorluğunda düzenlenen oryantasyon gezisi kapsamında yaklaşık iki haftadır ABD'de temaslarda bulunuyor.
Bu süre içerisinde heyet, başkent Washington, San Francisco, Harrisburg ve Baltimore kentlerini ziyaret etti. ABD şirketleriyle geleceğe dönük ESCO projelerini tartışma fırsatı bulan heyet, kamu binalarındaki enerji verimliliğini artırmak için ESCO'ların ve enerji hizmeti performans kontratlarının (ESPC) kullanımını destekleyen, federal ve devlet düzeyindeki siyasetler, yasalar, düzenlemeler ve teşvikleri inceleme olanağını edindi.
Gezinin son ayağı olarak da USTDA binasında, "ESCO Projeleri İçin Fırsatlar ve Türk Kamu İnşaat Sektöründe Enerji Verimliliği Teknolojisi" başlıklı iş brifingi düzenlendi.
USTDA Direktör Vekili Leocadia Zak, brifingin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin kendileri için çok önemli bir ortak olduğunu belirterek, ABD Başkanı Barack Obama'nın Nisan ayındaki Türkiye ziyaretinden hemen önce Türkiye ile ABD'nin temiz enerji konusunda mutabakat anlaşması imzaladığını hatırlattı.
Oryantasyon gezisinin de bu ortaklık anlaşmasının parçası olduğunu ifade eden Zak, özellikle ekonomik alanda iki ülke arasındaki işbirliğinin sonucu olarak, geçenlerde Türkiye'ye "2009 Yılının Ülkesi" ödülü verdiklerini de
anımsattı.
Zak, temiz enerji konusunda enerji verimliliğinin "öncü kuvvet" rolünü üstlendiğini belirterek, konunun iklim değişikliğiyle mücadelede önemli rol oynadığını bildirdi. Zak, salondaki katılımcılara hitaben, "İklim değişikliğiyle
mücadelede ne kadar ciddi olduğumuzu ve sadece söz düzeyinde kalmayıp, eyleme geçildiğini diğer insanlara kanıtlamada sizler çok önem taşıyorsunuz. Bu, sadece ülkelerimiz için değil, geleceğimiz için de çok önemli" dedi.
USTDA'nin Avrupa ve Avrasya Bölgesel Direktör Vekili David Hester da, kurumun 1981 yılında kuruluşundan bu yana Türkiye'de çok aktif rol oynadığını ve başta temiz enerji olmak üzere birçok sektörde faaliyet gösterdiğini kaydetti.
USTDA'nin faaliyet alanları ve Türkiye'de yürüttüğü çalışmaları anlatan Hester, çeşitli projelere, fizibilite çalışmaları, teknik yardım, ABD vizesi ve eğitim konularında fon sağladıklarını belirtti. Hester, Germencik jeotermal enerji santralinin inşasına sağladıkları katkıdan bahsederek, bunun USTDA'nin temiz enerji sektöründe Türkiye'deki faaliyetleri arasında "örnek bir başarı"yı oluşturduğunu kaydetti.
Konuşmaların ardından oturumlara geçildi. Oturumlarda, gün boyunca "Kamu binalarında enerji verimliliği için yasal düzenleyici çerçeve ve teşvikler", "Türkiye'deki enerji verimliliğine yönelik, yakın ve orta vadeli stratejiler",
"Binalar için enerji verimliliği performans standartları", "Okullardaki ESCO projeleri", "Enerji verimliliği teknolojileri" gibi konular ele alındı.
AA