Sektörel

İnşaat sektöründe herkes sorumluluklarını yerine getirmeli!

İnşaat sektöründe her geçen gün değişen koşullara uygun olarak gerekli yasal düzenlemelerin yapıldığını söyleyen Baumit Türkiye Genel Müdürü Atalay Özdayı, herkesin bu düzenlemeler çerçevesinde sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olan inşaat sektöründe her geçen gün değişen koşullara uygun olarak gerekli yasal düzenlemelerin yapıldığını söyleyen Baumit Türkiye Genel Müdürü Atalay Özdayı, herkesin bu düzenlemeler çerçevesinde sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini belirtti.


Atalay Özdayı, “Yapı malzemeleri alanında İstanbul gibi metropollerde aşırı değerlenen arazi fiyatları, yatırımcıları da maliyetleri düşürmek adına daha yüksek katlı binalar inşa etmeye zorluyor. Yapılar yükseldikçe ve komplike hale geldikçe güvenlik çok daha fazla önem kazanıyor; yönetmelikler oluşturuluyor. Değişen şartlara bağlı olarak düzenlemeler yapılıyor. Bir yönetmeliğin uygulanmasından yapı ruhsatı vermeye yetkili idarelerden, yatırımcı kuruluşlara; yapı sahiplerinden, işveren veya temsilcilerine; tasarım ve uygulamada görevli mimar ve mühendisler ile uygulayıcı yükleniciler ve imalatçılara; yapı denetimi ve işletme yetkililerine kadar herkes sorumludur. Herkesin bu sorumluluğu yerine getirmesi lazım. Çünkü insan hayatı son derece değerli.”


Artan kat sayısı ile yangından güvenli kaçış için gereken tahliye sürelerinin çok uzamasına paralel olarak yangın güvenlik tedbirlerinin de revize edildiğini ifade eden Özdayı, ilk önceliğin binada çıkacak bir yangının erken müdahale ile söndürülmesi ya da diğer bölümlere sıçramaması adına gerekli tedbirlerin alınması olduğunu söyledi. 


Isı yalıtım sistemlerine yeni şartlar

Atalay Özdayı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğinde yaptığı son düzenlemelerde tamamı yeni eklenen maddenin kendi ürünlerini kapsayan ısı yalıtım malzemelerinin şartlarını da detaylandırdığını aktardı:

“Artık, dış cephelerin bina yüksekliği 28,5 m’den fazla olan binalarda zor yanıcı malzemeden diğer binalarda ise zor alevlenici malzemeden olması gerekiyor. Yüksek binalarda alınan bu tedbirlerin yanı sıra; bina yüksekliği 6,50 m’den fazla olan binalarda ise yangın bariyerinin oluşturulması gerekiyor. 


Yapılarda kullanılan ısı yalıtım malzemesi, ısı yalıtım yapıştırıcısı, dübel, sıva filesi, sıva ve benzeri diğer teçhizat kullanılarak oluşturulan ısı yalıtım sistemlerinin ETAG 004 veya TS EN 13499, TS EN 13500 belgelerinin akredite bir laboratuvar tarafından sertifikalandırılması gerekiyor. Ayrıca farklı yüksekliğe sahip bitişik nizamdaki yapılarda, alçak binanın çatı hizasındaki yüksek bina katının dış cephe kaplaması hiç yanmaz malzeme veya sistem ile kaplanması zorunluluğu eklendi. Bunlar son derece önemli düzenlemeler.


Yüksek binalarda A1 sınıfı yanmaz malzemelerin kullanılması ya da katlar arasında yangın bariyerleri yapılarak yangının sürekliliğinin kesintiye uğratılması gerekiyor.


Baumit olarak A2-s1,d0 (Zor Yanıcı) sınıfında taşyünü ısı yalıtım levhası ile oluşturduğumuz sistemler ile B-s1/s2,d0 (Zor Alevlenici) sınıflarında EPS levhalı sistemleri üretiyoruz. Isı Yalıtım Sistemlerimizi ETAG 004 belgeleri ile CE belgeli olarak piyasaya sunuyoruz. ETAG 004 belgeli taşyünü levha kullanılarak oluşturulan ProSistem’imiz ile yangın güvenliği için gereken çözümlerin oluşturulmasına imkân sağlıyoruz. Yangına tepki sınıfı A2-s1,d0 olan Baumit ProSistem ile en az seviyede duman oluşumu ve damla ile zarar verme risklerini ortadan kaldırarak yangın esnasında canlıların tahliyesinde gerekli sürenin elde edilmesine katkıda bulunuyoruz”.


www.baumit.com.tr