Sektörel

İnşaat sektörü Mayıs'ta durağanlaştı! Rusya ve Ukrayna savaşı sektörü nasıl etkiledi? 

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi 2 aydan sonra gerilemeye başladı. İşte İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Mayıs 2022 sonuçlarındaki tüm ayrıntılar... Bileşik Endeks, yüksek sezona rağmen çalışma gün sayısındaki düşüş sebebiyle bu dönemde gerileme gösterdi

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Mayıs 2022 sonuçları belli oldu. Bileşik Endeks, yüksek sezona rağmen çalışma gün sayısındaki düşüş sebebiyle bu dönemde gerileme gösterdi. Yüksek maliyetler, yüksek enflasyon ve TL’deki değer kaybı gibi ekonomik unsurların endeksi sınırladığı belirtildi. 

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Mayıs'ta ne oldu? 

Geçtiğimiz Mart ve Nisan'da mevsimsellik etkisiyle artam Bileşik Endeks bu ay yöndeğiştirdi ve yeniden geriledi. Endeks, bir önceki aya göre 0,61 puan gerilepe 74,81 puan olarak gerçekleşti. 

İşte İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Mayıs 2022 sonuçlarındaki tüm ayrıntılar...

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE FAALİYETLER DURAĞANLAŞTI MI?

Yüksek mevsim olmasına karşın Mayıs'taki uzun tatiller, Nisan'da yüksek performans sergileyen faaliyetlerin önemli ölçüde sınırlanmasına sebep oldu. Bu süreçte iç ve dış talepte yaşanan yavaşlamaya ilave olarak, artan enflasyon ve maliyetlerin olumsuz etkileri görüldü. Faaliyet Endeksi MAyıs'ta bir önceki aya göre değişiklik göstermezken, bütün faaliyet gruplarında durağanlık kaydedildi. Fiyat yükselişleriyle öne çekilen talep de bu süreçte ivmesini kaybetti. Yurt içi satışlar sınırlı ölçüde düşerken, ihracattaki yükseliş Mayıs'ta da devam etti. Tüm bu etkilerle üretimde düşüş sınırlı olurken, cirolar Mayıs'ta bir bölümü enflasyon kaynaklı olacak şekilde sınırlı artış kaydetti. 

GÜVEN ENDEKSİ SINIRLI ÖLÇÜDE DÜŞÜŞ GÖSTERDİ

Mayıs 2022'de Güven Endeksi, faaliyetlerde durağanlaşma ve ekonomideki belirsizliklerle beraber kırılganlığını korurken sınırlı düşüş kaydetti. Güven seviyesi Mayıs'ta bir önceki aya göre 0,60 puan gerildi. Faaliyetlerdeki durağanlaşmayla beraber, ekonomik unsurlar güven kaybının ana sebeplerinden oldu. 

2022 yılının başından beri kırılgan yapıda olan Güven Endeksi'nin zayıf kalmayı sürdürmesi öngörülüyor. 

İnşaat sektöründe ve inşaat malzemeleri sanayisinde sınırlı düşüşler gerçekleşti. Bu süreçte, yurt içi pazarlarda güven seviyesi sınırlı ölçüde gerilerken, ihracat pazarlarına yönelik güven seviyesinde de sınırlı artış kaydedildi. MArt ve Nisan 2022'de faaliyetlerde gerçekleşen yüksek seviyeler güven seviyesinde iyileşmeyi sağlamadı. Mayıs'ta faaliyetlerin de yavaşlaması, Güven Endeksi’ni zayıflattı. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın güven değerleri üzerindeki etkileri düşerken, ekonomideki gelişmelerle yüksek maliyet artışları ve artan enflasyon güvenin zayıflamasına neden oluyor. 

BEKLENTİ ENDEKSİ DE GERİLEDİ 

Mevsimsellik ve yeni kamu desteklerine karşın beklentiller Mayıs 2002'de zayıfladı. Nisan'da yeni yılın ilk yükselişini gerçekleştiren Beklenti Endeksi, Mayıs 2022'de 0,76 puanlık kayıpla tekrar düşüş sergiledi. Bu süreçte ekonominin geneline ilişkin beklentiler zayıf kalırken, iç satışlarda gerileme oldu. 

Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerde sınırlı düşüş kaydedildi. Yüksek sezona karşın yüksek maliyetler iç pazar siparişlerinde baskılamaya neden olurken, gelecek 3 ayla ilgili alınan yurt içi siparişler sınırlı ölçüde düştü. 

Rusya ve Ukrayna savaşının ihracat pazarlarındaki etkileri de bu süreçte görülmeye başlandı. Gelecek 3 aya ilişkin alınan ihracat siparişleri Mayıs'ta sınırlı şekilde yükseldi. Gelecek 3 yın üretim beklentisi de Mayıs'ta yükseldi. Üretim beklentileri ihracatta devam eden talebe bağlı şekilde arttı. 

Bankalarda faiz depremi! Ziraat, Halkbank, Vakıfbank ve Yapı Kredi şimdi açıkladı!

TOKİ'den ev almak isteyenlere büyük müjde!  22 ilde ucuz konut fırsatı bugün başladı! Sakın kaçırmayın! İşte il il liste

Otobüs bileti fiyatlarına günlük zam dönemi! Zamlar durmuyor! Metro, Pamukkale, Kamil Koç 15 Haziran 2022 fiyat listesi!

Elinizi çabuk tutun! Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 48 ilde personel alımı bugün sona eriyor! İşte başvuru detayları!