Sektörel

Türk müteahhitler 2022'nin 6 ayında yurt dışında 132 proje üstlendi! İnşaat sektöründe son durum ne?

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) tarafından hazırlanan "Temmuz 2022 İnşaat Sektörü Analizi Raporu"nda Türk müteahhitlerin 2022'nin 6 ayında yurt dışında 132 proje üstlendiği belirtildi. Peki inşaat sektöründe son durum ne? İşte rapordaki o veriler... Raporda, Türk müteahhitlerin Ocak-Haziran 2022 döneminde yurt dışında 4,6 milyar dolarlık 132 yeni proje üstlendiği vurgulanarak, mevcut pazarlarda daha aktif olunması ve yeni pazar arayışının hızlandırılması gereksinimine dikkat çekildi

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), "Dünyada Enflasyon Büyümeyi Unutturdu, Resesyon Riski Gündemde" başlıklı, "Temmuz 2022 İnşaat Sektörü Analizi Raporu"nu açıkladı. Raporda, Türk müteahhitlerin Ocak-Haziran 2022 döneminde yurt dışında 4,6 milyar dolarlık 132 yeni proje üstlendiği vurgulanarak, mevcut pazarlarda daha aktif olunması ve yeni pazar arayışının hızlandırılması gereksinimine dikkat çekildi. 

 

Dış politikada yaşanan son gelişmelerle sektörün deneyiminin yüksek olduğu Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan pazarlarının ön planda olduğuna dikkat çekilen raporda, Nijerya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Tanzanya ve Gana olmak üzere Sahra-altı Afrika bölgesinin de yakından izlendiği belirtildi. 

Peki "Temmuz 2022 İnşaat Sektörü Analizi Raporu"nda hangi veriler yer aldı? İşte "Temmuz 2022 İnşaat Sektörü Analizi Raporu"nda yer verilen tüm bilgiler...

"Temmuz 2022 İnşaat Sektörü Analizi Raporu"nda, geçtiğimiz sene  11 milyar dolar tutarında rekor seviyede yeni proje üstlenilen Rusya'da, devam eden projelerin 20 milyar dolar bedelinde olduğu aktarılarak, savaş sebebiyle ülkede Avrupa firmalarıyla ortak projelerde aksamalar yaşandığı da belirtildi. Savaş kaynaklı belirsizliklerin, sektörün lider pazarında bekleme sürecinin başladığına vurgu yapılan raporda, Ticaret Bakanlığının verilerine göre bu senenin 6 ayında Rusya'da toplam tutarı 396 milyon dolar olan 4 yeni proje üstlenildiğinin altı çizildi. 

İnşaat sektöründe yatırımlarda düşüş ve yükselen girdi maliyetleri sorunuyla beraber faaliyetlerin yeniden durma noktasına geldiği belirtilen raporda, maliyet yükselişlerinin ev fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı uygulamayı sürdürdüğü vurgulandı. 

Raporda, "Sektörde büyümeye dönüş için inşaat yatırımlarında canlanmaya ve öngörülemez düzeyde artan girdi maliyetlerinin yarattığı sorunun çözümüne ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle kamunun yatırım programlarının bu çerçevede yol gösterici olmasına ihtiyaç duyulmaktadır" ifadeleri kullanıldı ve bu çerçevede kamu yatırım programında bir önceliklendirme yapılmasında ve ekonomik ve sosyal katma değer oluşturacak projelere yönelim sağlanmasında fayda görüldüğüne dikkat çekildi.  

KONUT FİYATLARINDA SON DURUM

Raporda konut fiyatlarıyla ilgili de dikkat çeken değerlendirmelere yer verildi. İşte o değerlendirmeler: 

"Sektörün içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılara ilişkin bir diğer ihtiyaç, yükseltilmiş olan stopaj ve katma değer vergisinde tevkifat oranlarının en azından eski düzeylerine çekilmesidir. Yaşanan yüksek maliyet artışlarının ağırlıklı etkisiyle konut fiyatlarında artışla yeni konut üretiminde temkinlilik hatta gerileme izlenmektedir. Olağanüstü bir dönemden geçişin ağırlıklı etkisiyle dengesizliklerin izlendiği piyasa koşullarında orta ve dar gelirli kesim için konut sahibi olmak giderek zorlaşmaktadır. İnşaat imalatını finanse edebilecek çözümler gerekmektedir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının konut fiyatlarında payı yüksek olan arsa maliyetlerinin azaltılmasına yönelik çalışmaları bu açıdan büyük önem taşımaktadır."

TOKİ ucuz 2+1 ve 3+1 konut başvuruları yarın başlıyor! TOKİ'den ev almak isteyenlere müjde! Sakın kaçırmayın! 

Ev sahiplerine kötü, kiracılara iyi haber! Artık iade edilecek

Kiralık ev fiyatlarındaki artış tam gaz! Kira fiyatları geçen yıla göre 3 katına çıktı!

İnşaat sektöründe fiyat farkı krizi! Müteahhitler zararına mı üretim yapıyor?